Tačno ovoliko proteina treba uneti u toku jednog dana: Samo tako ćete uvek biti zategnuti i zgodni
Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

Tačno ovoliko proteina treba uneti u toku jednog dana: Samo tako ćete uvek biti zategnuti i zgodni

Proteini su važan deo čovekove ishrane

Objavljeno:

Smatra se da je preporučena količina proteina na dnevnom nivou 0,8 g po kilogramu (kg) telesne težine.

Međutim, ovo nije jedinstvena brojka za sve. Mnogi faktori utiču na količinu proteina koja vam je potrebna, uključujući starost, mišićnu masu, da li vežbate i kakvog ste opšteg zdravlja.

Postoje određena zdravstvena stanja, kao i populacije koje mogu imati druge potrebe za proteinima, piše Everyday Health. Starijim odraslim osobama može biti potrebno do 1,2 g proteina po kg telesne težine kako bi se sprečio gubitak mišića povezan sa godinama. LJudima koji su bolesni ili se oporavljaju od operacije takođe je potrebno više proteina, jer telo koristi veće količine ove hranljive materije da funkcioniše pod stresom.

Zdrava hrana, Ishrana, Hrana
foto: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Gabrielle Lion, praktičar funkcionalne medicine i osnivač Instituta za mišićno-centričnu medicinu u NJujorku smatra da „svaka odrasla osoba treba da počne sa osnovnim nivoom proteina, nezavisno od nivoa aktivnosti i unosa kalorija“.

Koliko proteina je potrebno ženama, a koliko mušarcima?

Generalno ne postoji razlika u potrebama za proteinima na osnovu pola. Faktori kao što su težina, starost i nivo aktivnosti su važniji. U stvari, istraživanja pokazuju da muškarci i žene sličnog zdravstvenog statusa i indeksa telesne mase (BMI) zamenjuju starije proteine novijim relativno sličnim stopama.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Novosti Magazin/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.