Doktorka Biserka otkrila ispod koje temperature ne smete držati klimu: Sve preko je poziv za upomoć
Dr Biserka Obradović, Foto: Printscreen / TV Prva

pažnja

Doktorka Biserka otkrila ispod koje temperature ne smete držati klimu: Sve preko je poziv za upomoć

Veoma je važno da razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature ne prelazi 7 stepeni Celzijusa, ističe doktorka

Objavljeno:

Temperaturne razlike ne bi trebalo da budu prevelike, upozorava doktorka Biserka Obradović i napominje da u suprotnom možete da završite u bolnici sa upalom pluća, kašljem, temperaturom, a ako vam klima duva pravo na išijas. Idealna razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature u klimatizovanoj prostoriji je između pet i sedam stepeni Celzijusa.

Veoma je važno da razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature ne prelazi 7 stepeni Celzijusa, ističe doktorka. Velika temperaturna razlika može izazvati mnoge zdravstvene probleme.

Kako prenosi Nova.rs, dr Obradović je – kao i mnogi drugi lekari pre nje – upozorila da je jedna od najvećih grešaka koje ljudi prave u periodima velikih vrućina da previše rashlade prostoriju.

Klima uređaj, Klima
foto: Profimedia

„U ovom periodu primamo veliki broj obolelih od upale pluća. Dolaze sa upornim kašljem, bolom u grudima i visokom temperaturom", objasnila je ona.

Kako je dodala, u principu, svim primljenim pacijentima je zajedničko to što borave u veoma klimatizovanim prostorijama, gde su temperature ispod 20 stepeni Celzijusa, a napolju je toplotni talas sa temperaturom iznad 35 stepeni Celzijusa.

U vrelim letnjim mesecima preporučuje se podešavanje klima uređaja između 24 i 27 stepeni Celzijusa, jer u tom slučaju prelazak na spoljašnje temperature neće biti preoštar. Brz prelazak iz veoma hladne prostorije na visoke temperature opasan je ne samo za srčane i druge hronične bolesnike, već i za potpuno zdrave ljude.

Istovremeno, lekar savetuje i da izbegavate da sedite direktno ispod klima-uređaja, jer u suprotnom možete dobiti išijas. Prilikom korišćenja klima uređaja važno je redovno čistiti filtere i servisirati uređaje, jer se u njima mogu akumulirati razne bakterije, alergeni i prljavština, što može izazvati brojne zdravstvene probleme.

02:40

POGREŠNO KORIŠĆENJE KLIMA UREĐAJA IZAZIVA BOLESTI I INFEKCIJE! Stručnjaci savetuju na koji načn upotrenljavati rashladne uređaje!

(Espreso/novi-ba/Nova.RS/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.