U PRODAVNICAMA JE NAJVIŠE OVAKVOG MLEKA: Nutricionista upozorava da je štetno i da ga nikako ne kupujemo
Mleko, Foto: Prontscreen / YOUTUBE/AMAZING STUFF

pažnja

U PRODAVNICAMA JE NAJVIŠE OVAKVOG MLEKA: Nutricionista upozorava da je štetno i da ga nikako ne kupujemo

Iako dugotrajno mleko može obezbediti produženu svežinu, potencijalne opasnosti po zdravlje takođe moraju biti uzete u obzir

Objavljeno:

Poslednjih meseci u domaćim marketima nailazimo na slabiji izbor dugotrajnog mleka, ali zato ostalih vrsti mleka ne manjka i pred potrošačima nije nimalo lak izbor. Kozije mleko, ovseno, pirinčano, mleko od pistaća, lešnika, kokosovo, bademovo, izbor je popriličan, a kada su u pitanju kiselomlečni napici i tu je u ponudi široki dijapazon.

Dugotrajno mleko sve je prisutnije na policama prodavnica, obećavajući svežinu i kvalitet čak i nakon dužeg vremena skladištenja. Ali šta se krije iza ovog produženog roka trajanja? Ima li dugotrajno mleko skrivenih opasnosti po zdravlje? U ovom istraživanju, razmatramo sastav dugotrajnog mleka, potencijalne rizike po zdravlje i savete o tome koje mleko izbegavati za redovnu konzumaciju.

Mleko
foto: Printscreen/Youtube/jelajelena1bakinakuhinja

Sastav dugotrajnog mleka: Stabilizatori i procesi

Dugotrajno mleko je podvrgnuto specijalnim procesima kako bi se produžio njegov rok trajanja. Ovi procesi uključuju pasterizaciju na visokim temperaturama i homogenizaciju, kao i dodavanje stabilizatora kako bi se produžila svežina mleka. Među stabilizatorima se često koriste različite vrste emulgatora i konzervansa koji mogu produžiti rok trajanja, ali mogu izazvati zabrinutost zbog njihovog uticaja na zdravlje.

Potencijalne opasnosti: Rizici po zdravlje

Iako dugotrajno mleko može obezbediti produženu svežinu, potencijalne opasnosti po zdravlje takođe moraju biti uzete u obzir. Dodaci kao što su emulgatori i konzervansi mogu biti povezani sa gastrointestinalnim smetnjama kod nekih ljudi, a neki istraživači sugerišu da dugotrajna konzumacija ovih hemijskih sastojaka može biti povezana sa povećanim rizikom od određenih bolesti.

Izbegavanje loših opcija: Kako prepoznati kvalitetno mleko

Kada je reč o izboru mleka za svakodnevnu konzumaciju, važno je obratiti pažnju na sastojke i procese proizvodnje. Izbegavanje mleka sa velikim količinama dodataka i konzervansa može biti korak ka zdravijem izboru. Umesto toga, potrošači mogu birati organsko mleko ili mleko sa minimalnim dodacima kako bi smanjili potencijalne rizike po zdravlje.

Mleko
foto: Espreso

Dok dugotrajno mleko nudi produženu svežinu i praktičnost, važno je biti svestan potencijalnih rizika po zdravlje koji mogu biti povezani sa dodacima i procesima proizvodnje. Potrošači mogu donositi informisane odluke biranjem kvalitetnih opcija mleka koje nude nutritivne benefite bez nepotrebnih hemijskih dodataka. Kroz pažljiv odabir, možemo balansirati između trajnosti i zdravlja kako bismo osigurali da naša ishrana podržava naše dobrobiti.

-Sterilizovano mleko obogaćeno vitaminima sa 2,8% mlečne masti. Sterilizacija je postupak izlaganja mleka temperaturama većim od 100°C. Postupkom sterilizacije se potpuno uništavaju svi mikroorganizmi, gljivice i bakterije i zbog toga je ovakvo mleko 100% higijenski ispravno i bezbedno za upotrebu.

Sterilizacijom se takođe uništava biološka vrednost mleka.

Takvo mleko nema nikakvih enzimskih jedinjenja i uništen je deo vitamina, naročito onih iz C i B grupe. Takvo mleko se sastoji se samo od mlečnog proteina, vode i masti - rekla je za portal Srbija Danas nutricionistkinja Aleksandra Lišanin.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.