recept
Ne postoji osoba koja ne voli piletinu, a uz ove sastojke ćete je tamaniti: Recept za ukusan ručak za svaki dan
Ručak koji se topi u ustima
Piletina sa paradajzom i feta sirom je prava mediteranska verzija ručka, a sprema se za manje od sat vremena.
Sastojci:
6 većih kriški slanine
700 g pilećeg filea
so po ukusu
biber po ukusu
2 kašike neslanog putera
4 čena belog luka, sitno iseckana
2 kašike paradajz paste
1 kašičica mešavine suvih začina
300 g čeri paradajza, ili običnog paradajza
40 ml suvog belog vina
60 g oceđenog seckanog sušenog paradajza
60 g pavlake za kuvanje
60 ml pilećeg bujona
150 g feta sira
40 g iseckanih maslina bez koštica
sveže seckani peršun
Recept za piletinu sa paradajzom i feta sirom u sosu od pavlake:
Za piletinu sa paradajzom i fetom, prvo u dubokom tiganju poređajte slaninu u jednom sloju. Pržite na srednjoj vatri, okrećući je, dok ne postane hrskava i ne porumeni, 8 do 10 minuta. Prebacite slaninu na tanjir. Ocedite sve osim 2 kašike masti od prženja. Vratite tiganj na srednju vatru. Začinite piletinu solju i biberom i pržite, povremeno okrećući, dok ne porumeni, 5 do 7 minuta po strani. Izvadite je na drugi tanjir.
U istom tiganju na srednjoj vatri istopite puter. Pržite beli luk, mešajući, dok ne zamiriše, oko 1 minut. Umešajte paradajz pastu i italijanske začine dok se dobro ne sjedine. Dodajte čeri paradajz i pržite, povremeno mešajući, dok paradajz ne usahne, oko 1 minut. Pojačajte toplotu na srednje jako, sipajte vino i pržite, povremeno mešajući, dok se tečnost ne smanji za pola, oko 3 minuta.
Umešajte sušeni paradajz, pavlaku za kuvanje i bujon i ostavite da provri. Smanjite toplotu na srednje nisku i vratite piletinu i sve nakupljene sokove u tiganj. Izmrvite fetu u tiganj, a zatim dodajte masline; začiniti solju i biberom. Kuvajte, povremeno mešajući, dok se piletina ne skuva, još 5 do 7 minuta. Odozgo pospite peršunom. Rukama izmrvite slaninu. Ako volite piletinu, možda ćete želeti da napravite i lagane pileće ćufte gotove za sat vremena.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!