![Stari recept za tradicionalnu srpsku pitu koja se jede za Petrovdan: Nije skupa, a puna je jabuka](/data/images/2023/02/26/08/1336063_s_ls.jpg)
posebna je
Stari recept za tradicionalnu srpsku pitu koja se jede za Petrovdan: Nije skupa, a puna je jabuka
Postoji verovanje da na današnji dan domaćice pripremaju pitu od posebne sorte jabuka - petrovača
Potrebno je:
- 500 g kora za pitu
- 1,5 kg jabuka petrovača
- cimet
- šećer
- griz
- ulje
Priprema:
Očistite jabuke i izrendajte. Uzimajte po 3 kore. Svaka kora treba da se poprska sa malo ulja i po njoj posuti malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe.
![Pita sa jabukama](/data/images/2023/11/02/12/1457421_ispecena-pita-sa-jabukama-u-plehu_ff.jpg?ver=1720773812)
Na treću koru stavite rendane jabuke i malo ih poprskajte sa uljem, pospite malo cimeta, jednu kašiku griza i 2 pune kašike šećera. Uviti u jufku i staviti u podmazan pleh.
![Pita sa jabukama](/data/images/2023/11/02/12/1457420_isckane-jabuke_ff.jpg?ver=1720773823)
Ne morate da uvijate, ako vam je lakše možete i da jufke uvijate. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 200-220 stepeni. Ako volite posle možete da ih zalijete šerbetom ili samo da pospete šećerom u prahu.
![Pita sa jabukama](/data/images/2023/12/25/08/1471704_unnamed_ff.jpg?ver=1720773835)
Bonus video:
(Espreso / J.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!