3 najbolje metode za brzo uspavljivanje: Uz ove cake ćete zaboraviti na nesanicu i spavaćete kao beba
Spavanje, Foto: Printscreen/Instagram/talia.alivia

probajte

3 najbolje metode za brzo uspavljivanje: Uz ove cake ćete zaboraviti na nesanicu i spavaćete kao beba

Nesanica može biti veliki problem, ali uz prave metode, moguće je uhvatiti se u koštac sa njom, pa čak i pobediti

Objavljeno:

Nesanica je problem koji pogađa mnoge ljude širom sveta. Dugotrajni problemi sa spavanjem mogu negativno uticati na fizičko i mentalno zdravlje osobe i na taj način smanjiti kvalitet života. Na sreću, postoje tehnike koje mogu pomoći u borbi protiv nesanice. Evo tri načina da vam pomognu da zaspite:

Napravite rutinu za spavanje

Jedan od najvažnijih koraka u borbi protiv nesanice je uspostavljanje dosledne rutine odlaska na spavanje. Kada uspostavimo određeni redosled aktivnosti pre spavanja, šaljemo signal mozgu da je vreme za odmor.

Evo nekoliko saveta za stvaranje efikasne rutine:

Podesite vreme za spavanje i vreme buđenja: Pokušajte da idete u krevet i budite se u isto vreme svakog dana, čak i vikendom. Ovo pomaže u regulisanju unutrašnjeg sata tela.

Izbegavajte ekrane pre spavanja: Plavo svetlo koje emituju telefoni, tableti i televizori može da ometa proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše san. Pokušajte da izbegnete korišćenje ovih uređaja najmanje sat vremena pre spavanja.

Pokušajte da se opustite: Čitanje knjiga, slušanje opuštajuće muzike ili meditacija može pomoći telu da se opusti.

Vodite računa o okruženju u kojem spavate

Okruženje u kojem spavate može imati veliki uticaj na kvalitet vašeg sna. Poboljšanje uslova u vašoj spavaćoj sobi može vam pomoći da brže zaspite i da duže ostanete u dubokom snu.

Temperatura: Idealna temperatura za spavanje je između 15 i 20°C. Soba koja je previše topla ili hladna može poremetiti san.

Buka: Ako živite u bučnom području, razmislite o korišćenju belog šuma ili čepića za uši da biste blokirali zvukove koji vas ometaju.

Svetlo: Neka soba bude što tamnija. Koristite zavese ili masku za oči kako biste sprečili da vas svetlost probudi.

Vežbajte tehnike opuštanja

Stres i anksioznost su često glavni uzroci nesanice. Učenje tehnika opuštanja može vam mnogo pomoći.

Duboko disanje: Polagano udahnite kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdišite kroz usta. Ponovite nekoliko puta dok ne osetite olakšanje.

Progresivna relaksacija mišića: Ova tehnika uključuje zatezanje i opuštanje različitih mišićnih grupa u telu, od stopala do glave. Pomaže u ublažavanju fizičkog stresa i napetosti.

Vizuelizacija: Metoda koja se sastoji od vizuelizacije opuštajuće scene i fokusiranja na njene detalje, koji će vas odvesti od stresne stvarnosti.

Bonus video:

03:33

SAVETI STRUČNJAKA ZA ČUVANJE IMUNITETA TOKOM ZIME! Tri do četiri sata pred spavanje NE RADITE OVO, a ujutru UVEDITE OVAJ RITUAL

(Espreso/T.M./Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.