Sezona je odmora i mokrog kupaćeg, a 1 greška nas može koštati zdravlja: Ako idete na more ovo morate da znate
Sunčanje, Foto: Profimedia

pažnja

Sezona je odmora i mokrog kupaćeg, a 1 greška nas može koštati zdravlja: Ako idete na more ovo morate da znate

Saznajte kako ova naizgled bezopasna navika može uticati na vaše zdravlje

Objavljeno:

Letnje osveženje u bazenu, moru ili jezeru je jedno od najlepših iskustava tokom toplih dana. Međutim, često nakon izlaska iz vode, mnogi od nas ostanu u mokrom kupaćem kostimu. Možda vam se to čini bezopasnim, ali ova navika može imati negativne posledice po vaše zdravlje.

Mnogi ljudi ne shvataju da nošenje mokrog kupaćeg kostima duže vreme može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Mokra tkanina u kontaktu s kožom može izazvati razne neprijatnosti i rizike koje je najbolje izbeći.

Širok spektar infekcija

Mokri kupaći kostimi stvaraju idealne uslove za razmnožavanje bakterija i gljivica. Toplota i vlaga koje se zadržavaju u mokroj tkanini omogućavaju brzu proliferaciju mikroorganizama. Ovo povećava rizik od različitih infekcija, uključujući gljivične infekcije i bakterijske infekcije kože.

Žene su posebno podložne vaginalnim infekcijama kao što su gljivične infekcije ili bakterijska vaginoza zbog produženog izlaganja vlazi.

Ishrana, Kreme, Detoks, Zdravlje, Lešnik, Paradajz, Zeleni čaj, Sunčanje, Suncokret
foto: Profimedia

Neprijatni mirisi

Dugotrajno nošenje mokrog kupaćeg kostima može izazvati neprijatne mirise. Vlaga i toplota pogoduju razvoju bakterija koje izazivaju neugodne mirise. Pored toga, hemikalije iz bazena, poput hlora, mogu se zadržati na tkanini i s vremenom izazvati dodatne neprijatnosti. Presvlačenje u suvu odeću posle plivanja može sprečiti ove probleme.

Problemi s kožom

Produženo nošenje mokrog kupaćeg kostima može izazvati osip, iritacije i druge probleme sa kožom. Koža je osetljiva i produženo izlaganje vlazi može dovesti do iritacija i crvenila. Mokra tkanina može izazvati trenje, što dovodi do nelagodnosti i oštećenja kože.

Hladnoća i nelagodnost

Mokri kupaći kostimi mogu izazvati osećaj hladnoće jer telo brže gubi toplotu kada je mokro. To može dovesti do mrzlice i opšte nelagodnosti, naročito u hladnijem vremenu. Presvlačenje u suvu odeću pomaže u održavanju telesne toplote i pruža veću udobnost.

Sunčanje, Plaža, More, Leto
foto: EpicStockMedia / Alamy / Alamy / Profimedia

Loša higijena

Ako se mokri kupaći kostim ne presvuče odmah, može postati leglo bakterija. Sledeći put kada ga nosite, rizikujete da ove bakterije prenesete na kožu, što može dovesti do infekcija. Redovno menjanje kupaćeg kostima i pranje nakon upotrebe je neophodno za održavanje dobre higijene.

Materijalna šteta

Mokri kupaći kostimi koji nisu pravilno osušeni mogu izgubiti oblik i elastičnost. Hlor iz bazena ili so iz morske vode mogu oštetiti tkaninu ako se ostave predugo. Pravilno održavanje kupaćeg kostima, uključujući sušenje, pomaže da se produži njegov životni vek i štedi novac.

Udobnost i opuštanje

Oblačenje u suvu odeću nakon plivanja pruža veću udobnost i omogućava vam da se opustite i uživate u drugim aktivnostima bez neprijatnosti koju može izazvati mokri kupaći kostim.

Sledeći put kada izađete iz vode, odvojite trenutak da se presvučete – vaše telo će vam biti zahvalno.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.