STRŠLJEN MOŽE DA UBIJE U 3 SLUČAJA! Ubod u ovaj deo tela je ubeljivo najopasniji, bitno je da odmah uradite sledeće
Stršljen je mnogo veći od osa, Foto: Profimedia

morate znati

STRŠLJEN MOŽE DA UBIJE U 3 SLUČAJA! Ubod u ovaj deo tela je ubeljivo najopasniji, bitno je da odmah uradite sledeće

U kojim slučajevima ubod stršljena može da bude fatalan i šta treba da radite kad vas ubode?

Objavljeno:

Četrdesetpetogodišnji muškarac iz Medveđe umro je od uboda stršljena, a meštani kažu da ga je stršljen ubo u venu na vratu. Da li treba da se plašimo stršljena, kako izgledaju simptomi ujeda, šta raditi u tom slučaju i šta može da pomogne?

Stršljen je mnogo veći od osa. Njihova dužina često dostiže 2-3 cm. Napad stršljena se obično dešava kada se insekt oseti ugroženim. Približavanje gnezdu previše blizu ili iznenadni pokret u blizini insekta može da izazove napad i ujed stršljena. Ovi insekti retko ubodu, a da nisu napadnuti i najčešće izbegavaju da budu u neposrednoj blizini ljudi.

Koliko je ubod stršljena i kada može da bude fatalan?

Stršljen ne ostavlja žalac u koži, za razliku od uboda pčele. Stršljen ne umire nakon ujeda i može da ubode jednu osobu nekoliko puta. Mnogi se pitaju da li je ubod stršljena fatalan.

Koliko je ubod stršljena i kada može da bude fatalan?
Koliko je ubod stršljena i kada može da bude fatalan?foto: Printscreen/RTS

U većini slučajeva nije opasan. Razvija se blaga nealergijska reakcija ili bezopasna alergijska reakcija. Međutim, ubod stršljena može da bude opasan za ljude koji su alergični na otrov ovih insekata. Tada postoji rizik od razvoja anafilaktičke reakcije, uključujući anafilaktički šok. Opasan je i ujed stršljena u predelu grla i larinksa. Otok koji se pojavljuje može da oteža disanje.

Višestruki ubod stršljena takođe može da bude opasan. U ovom slučaju može da se razvije toksična reakcija usled kontakta sa velikom količinom otrova. Toksična reakcija nakon uboda stršljena je retka i pogađa ljude koji nisu alergični na otrov ovih insekata.

Simptomi ujeda stršljena

U većini slučajeva, ubod stršljena je povezan sa razvojem lokalne reakcije koja nestaje u roku od jednog dana. Zbog visokog sadržaja acetilholina u otrovu, ugriz je obično veoma bolan (bol je jači nego posle uboda pčele). Javljaju se otok i svrab na mestu ugriza.

Koža je crvena i može da stvori blagu toplinu. Ako se razvije blaga alergijska reakcija, otok će verovatno biti veći (prečnik može da bude veći od 10 cm). Ostali simptomi ujeda stršljena takođe će trajati duže: bol, svrab i crvenilo. U slučaju velike alergijske reakcije, osoba takođe može da doživi anksioznost.

Simptomi ujeda stršljena
Simptomi ujeda stršljenafoto: Profimedia

Anafilaktička reakcija nakon ujeda stršljena razvija se brzo, u roku od nekoliko do desetak minuta. Javljaju se crvenilo, jak otok, jak svrab, mučnina, bol u stomaku, otežano disanje, slabost i vrtoglavica. Osoba može da oseća anksioznost i lupanje srca. U slučaju anafilaktičkog šoka nakon uboda stršljena dolazi do akutne respiratorne insuficijencije i insuficijencije cirkulacije. Osoba može da izgubi svest. Tada je moguć iznenadni zastoj srca. Anafilaktički šok je stanje opasno po život i zahteva hitnu pomoć.

Šta da radite ako vas ubode stršljen?

Ako je moguće, stavite hladnu oblogu ili led na mesto ugriza. To će ublažiti bol i otok. Da biste smanjili svrab koji osećate, možete da koristite antialergijski preparat. U većini slučajeva dovoljan je lek koji će brzo i efikasno ublažiti dosadni svrab. Takođe će smanjiti otok. Dostupni su i drugi lekovi za ugrize insekata koji imaju umirujući efekat i smanjuju iritaciju kože.

Alergijska reakcija nakon uboda stršljena može da bude toliko jaka da lek u obliku masti, kreme ili gela ne ublaži simptome u očekivanoj meri. Zatim možete da uzmete oralni antialergijski lek. Ako osoba koju je ujeo stršljen razvije tešku alergijsku reakciju, pozovite pomoć.

Dok čekate pomoć, nanesite nešto hladno, na primer led, na mesto ugriza. Sužavanjem krvnih sudova ograničićete širenje otrova na njih. Ako se jave simptomi teške alergijske reakcije i osoba je svesna, može joj se dati antialergijski lek u obliku tableta koje se istope u usnoj duplji.

Ljudi koji su pretrpeli tešku reakciju opasnu po život nakon ujeda stršljena, mogu da se podvrgnu imunoterapiji. To podrazumeva da se telo postepeno navikava na supstance sadržane u otrovu insekata. Lečenje traje nekoliko godina i kod većine pacijenata donosi dobre rezultate.

Bonus video:

20:52

POPODNEVNI DNEVNIK 28.06.2024

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.