Ako odete na odmor, evo kako da vam biljke ne uvenu nikad: Potrebna je samo jedna stvar
Ilustracija, Foto: RINA/Ustupljene fotografije

POSLUŠAJTE

Ako odete na odmor, evo kako da vam biljke ne uvenu nikad: Potrebna je samo jedna stvar

Dakle, ako nemate tu alternativu, možete sami sprečiti isušivanje biljaka i obezbediti im dovoljno vode

Objavljeno:

Da vam cveće ne uvene dok ste na odmoru – cake kako da se biljke same ‘zalivaju’.

Ako ovih dana planirate putovanje i nemate kome da poverite svoje zelene i cvetne lepotice, potrebni su vam i saveti kako da im obezbedite vodu dok niste tu. Kako da vaše cveće ne uvene dok ste na odmoru?

Ljubitelji biljaka znaju da je ovo sezona dodatne brige o njima. Vreme je odmora i mnogi će bar na nekoliko dana biti van svoje kuće, ostavljajući svoje zelene ljubimice same. Iako većina ljudi ima rođake i prijatelje koji će u tom periodu obići njihov dom i zaliti im biljke, neki nemaju kome da prepuste tu brigu. Za one koji nemaju kome da ostave ključeve, postoji rešenje. Možete preduzeti nekoliko koraka kako vas po povratku kući ne bi dočekalo uvelo cveće.

Kako da osiguramo da nas po povratku sa odmora dočekaju sveže biljke, pitali smo Slađanu Milosavljević, pejzažnu arhitektkinju, a ona nam je dala nekoliko saveta.

„Pre odmora obilno zalijte biljke i postavite ih na mesto sa indirektnim svetlom. Koristite samonavodnjavajuće posude ili postavite flaše sa vodom okrenute naopako u zemlju kako bi se voda postepeno oslobađala. Naravno, uvek imate i alternativu, da zamolite nekog da se brine o vašim zelenim ljubimcima dok vi niste tu“, rekla je Slađana.

Dakle, ako nemate tu alternativu, možete sami sprečiti isušivanje biljaka i obezbediti im dovoljno vode. Nekoliko sati pre odlaska na letovanje, cveće obilno zalijte i stavite saksije na osvetljeno mesto koje dobija bar osam sati svetla dnevno.

„Veoma je važno koristiti malč kako biste zadržali vlagu u zemlji,“ savetuje Slađana.

Kako da napravite sistem „kap po kap“

Sistem „kap po kap“ je lako napraviti, a razni tutorijali su dostupni na internetu.

Jedna opcija je korišćenje „fitilja“ od pamuka. Uzmite usku i dugu pamučnu tkaninu, uvijte je u spiralu, jedan kraj stavite u posudu s vodom, a drugi u zemlju kroz rupe na dnu saksije. Za saksiju prečnika 30 cm, koristite najmanje tri fitilja.

Druga opcija je postavljanje flaše napunjene vodom u svaku saksiju. Grlić izvrnute flaše treba da bude u zemlji, a čep od boce izbušen na nekoliko mesta kako bi voda postepeno zalivala biljku.

Biljke koje ne traže mnogo svetla poređajte na sunđer natopljen vodom i stavite ih u sudoperu ili plastičnu kadicu. Sve biljke možete staviti u kadu obloženu čaršavom natopljenim vodom – zemlja u saksijama upijaće vlagu kroz drenažne rupice. Ovo možete primeniti ako u kupatilu imate prozor i dnevnu svetlost.

Vodite računa o tome da svaka biljka ne zahteva istu količinu vode, te ove tehnike primenite u skladu sa potrebama svake biljke.

A koje su najbolje biljke za zauzete ljude?

Za kraj, pitali smo Slađanu koje su najbolje biljke za zaposlene ljude, odnosno za one koji često zbog posla odsustvuju od kuće.

„Biljke koje zahtevaju minimalnu negu su sukulenti (poput aloje i kaktusa), sanseverija, spatifilum i zamija (Zamioculcas zamiifolia),“ kaže Slađana. „Obratite pažnju na znakove stresa biljaka zbog vrućine ili suše i redovno proveravajte da li su ih napale štetočine,“ zaključila je Slađana.

Bonus video

00:32

Navijači bacaju cveće sa tribina

(Espreso/mondo.rsPrenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.