ISPOŠTUJTE OBIČAJE
Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
U nedelju je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu
U Srbiji, Ivanjdan se slavi kao porodični praznik, sa običajima koji variraju od kraja do kraja. Mnogi vernici u to vreme posećuju crkve posvećene Svetom Jovanu Krstitelju, čije ime praznik nosi, dok se u mnogim domovima pripremaju specijaliteti poput Ivanjdanskog kolača od kajsija. Ovaj kolač, sa svojim sočnim voćem koje simbolizuje plodnost i obilje, predstavlja ne samo gastronomski užitak već i omaž prirodi koja u to doba godine obiluje plodovima.
Dok slavimo Ivanjdan, možemo se setiti važnosti zajedništva, tradicija koje nas povezuju sa našim korenima i lepote prirode koja nas okružuje. Neka ovaj praznik bude prilika da se radujemo životu i svetlosti koja nas osvetljava putem.
Naše bake su obavezno za ovaj veliki praznik spremale Ivanjdanski kolač, namenjen tome da se porodica okupi i časti.
Ivanjdanski kolač od kajsija
Sastojci:
- 300g brašna
- 200g putera, sobne temperature
- 100g šećera
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 500g svežih kajsija, očišćenih i iseckanih na polovine
- Šećer u prahu za posipanje
Uputstvo:
U posudi izmiksajte puter i šećer dok ne postanu kremasti. Dodajte jaje i dobro promešajte. Dodajte brašno i so, pa mesite dok ne dobijete glatko testo. Zamotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Zagrejte rernu na 180°C. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini i stavite ga u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Poređajte kajsije po testu i lagano ih pritisnite. Pecite kolač oko 25-30 minuta, dok ne postane zlatno smeđ. Ostavite kolač da se ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite.
Bonus video:
(Espreso/T.M./Srbijadanas/Jovana Šipčić)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!