TRIK DA VAM VEŠ BUDE MEKAN: Nije caka samo u omekšivaču, evo šta još morate da dodate, važna je i temperatura vode
Trik sa belim sirćetom, Foto: Profimedia

AUU

TRIK DA VAM VEŠ BUDE MEKAN: Nije caka samo u omekšivaču, evo šta još morate da dodate, važna je i temperatura vode

Ukoliko želite da vam veš posle pranja bude mekan i beo, poslušajte savete stručnjaka

Objavljeno:

Svaka domaćica želi da veš koji izvadi iz veš mašine bude čist i mekan i da dugo miriše na svežinu.

Međutim, često se dešava suprotno. Veš pod pod prstima bude hrapav poput šmirgle ili nedovoljno mekan, kao da se nije lepo oprao. Ali, postoje određeni trikovi koji spasavaju stvar. A mnogi ih ne znaju. Stoga vam mi donosimo najbolje cake koje kada primenite, imaćete uvek beo i mekan veš.

Možete povratiti kvalitet peškira uz pomoć jednog sastojka koji sigurno imate kod kuće.

Trik sa belim sirćetom

Nik Vudvord, stručnjak za iznajmljivanje u Esenšl Livingu otkriva da su omekšivači krivi za to što su peškiri hrapavi i grubi, te predlaže upotrebu belog sirćeta. Kako kaže, to je odličan način da peškiri budu mekši, a istvoremeno to sredstvo ubija bakterije koje se prilikom pranja ispuštaju u veš mašinu.

Caka je u malim stvarima
Caka je u malim stvarimafoto: Andy Selinger / Avalon / Profimedia

"Napunite mašinu samo peškirima i vodite računa da ona ne bude prepunjena kako bi bilo dovoljno vode za kvalitetno pranje. Deterdžent bi trebalo sipati u manjoj količini jer i hemikalije iz njega oblažu vlakna peškira. Važno je na kraju dodati pola šolje sirćeta u odeljku za omekšivač", savetuje Vudvord.

Jabukovo sirće

Poput belog sirćeta, i jabukovo sirće je sjajno rešenje za mekan veš. Preporuka iskusnih domaćica je upotreba jabukovog sirćeta i destilovanog alkoholnog sirćeta.

U odeljak za omekšivač sipajte najviše 3 kašike jabukovog sirćeta, jer sa ovom dozom veš neće mirisati na sirće, a biće neverovatno mekan i baršunast.

Eterično ulje

Ako koristite omekšivač isključivo za miris, postoji i prirodna verzija.

Pomešajte 2-3 kašike eteričnog ulja po želji sa 2 šolje sirćeta.

Dobro izmešajte mešavinu, pa je možete koristiti kao klasični omekšivač i sipati u veš mašinu, ali i kao sprej kojim ćete prskati već opranu garderobu. Za miris svežine, preporučujemo eterično ulje eukaliptusa i nane; ako želite da veš miriše kao da ste stavili parfem, stavite ulje badema ili eterično ulje bergamota, dok će lavanda mirisati na čisto i nežno.

Soda bikarbona

Dodajte pola šoljice sode bikarbone u čašu vode i dobijeni sadržaj dodajte u pregradu za omekšivač.

Možda odeća neće mirisati onliko intenzivno koliko ste navikli, ali će zato biti izuzetno mekana budući da soda bikarbona najbolje od svih sastojaka omekšava vodu.

Prirodni omekšivač za veš

Sastojc i prirprema:

Treba vam belo sirće i eterično ulje
Treba vam belo sirće i eterično uljefoto: Printscreen TikTok/carolina.maccauley

1 litar belog sirćeta (Razblažena sirćetna kiselina 9%)

10 kapi esencijalnog ulja lavande (može i kombinacija pomorandže i limuna, kao i ulja peperminta za okrepljujući miris mente)

Vreme pripreme – 1 minut.

Pomešati belo sirće sa esencijalnim uljem lavande (po želi dodati esencijalno ulje pomorandže, limuna i mente).

Koristite adekvatne programe na mašini za pranje i sušenje veša

Pranje i sušenje veša za većinu korisnika znači ubacivanje odeće u mašinu, pritisak na dugme i čekanje da se ciklus pranja završi. Međutim, ponekad se dogodi da zbog neodgovarajuće pripreme rublja i neadekvatnog programa „magija čistoće“ izostane.

Kako ne biste oštetili svoju odeću i gubili vreme na duplo pranje, veoma je važno znati koji program pranja i sušenja treba da izaberete. Pažljivo čitajte etikete na odeći i uskladite program na mašini tako da ne napravite grešku. Ako želite efikasne rezultate, jako zaprljanu odeću, posetljinu, donji veš, peškire i treba da perete na najmanje 60 stepeni. Samo na visokim temperaturama možete da ubijete sve bakterije, grinje i viruse.

Rublje od osetljivih materijala zahteva poseban tretman i niže temperature vode i vazduha da se ne bi skupilo. Novi modeli mašina za sušenje veša nude podešavanja stepena sušenja, tj. nivoa suvoće i imaju automatski sistem protiv gužvanja. Kada pratite uputstva i znate na kojim temperaturama treba da perete i sušite veš – od besprekorne čiste i mekane odeće vas zaista deli samo jedno okretanje programatora.

Pripremite odeću za veš mašinu

Kada odredite temperaturu pranja, pre nego što ubacite odeću u veš mašinu, obavezno proverite i ispraznite džepove. Zatvorite kopče, pričvrstite čičak trake, zatvorite rajsferšluse i otkopčajte svu dugmad na košuljama i bluzama. Tako ćete sprečiti habanje i oštećenja. Čarape razvijte, stavite u jednu jastučnicu i tako perite.

Kada je u pitanju odeća od osetljivih materijala, kao što su džemperi, bluze ili majice, poželjno je da ih okrenete naopako. Ovaj jednostavan trik primenite i sa tamnom odećom i sprečićete da boje tkanina izblede.

Pripremite odeću za veš mašinu
Pripremite odeću za veš mašinufoto: Nigel Mcalpine / Alamy / Alamy / Profimedia

„Sredite“ fleke na odeći pre ubacivanja u veš mašinu

Fleke na odeći nisu retka stvar, pogotovo u porodicama sa decom. Najbolji način da se rešite mrlja i nerviranja zbog upropašćene majice ili haljine jeste da ih tretirate pre nego što ih stavite na mašinsko pranje. Problematično područje natopite deteržentom ili sredstvom za uklanjanje mrlja, sačekajte da deluje i potom istrljajte.

Ukoliko imate problem sa požutelim rubljem postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći da veš ponovo bude blistavo beo. Pomešajte ¼ šolje soli i ¼ šolje sode bikarbone sa 4 litra vode u velikom loncu. Ubacite požutelu odeću i kuvajte je jedan sat.

Sredstvo za uklanjanje žutih mrlja možete napraviti i tako što ćete pomešati 4 sitno iseckana luka, 25 grama narendanog sapuna, 1 litar sirćeta i 100 grama pepela. Pošto zakuvate ovu mešavinu u loncu, sipajte je u manji lavor i tu potopite rublje na 12 sati. Potom dobro isperite odeću najpre ručno, a onda i u mašini.

Koristite hladnu vodu kad god je to moguće

Da bi veš bio mekan i čist nije uvek neophodno da ga perete na visokim temperaturama. Zapravo, poželjno je kad god je to moguće i izvodljivo odeću perete u hladnoj vodi. Tako ćete sačuvati kvalitet tkanine i njene boje. Uz to, ciklusi pranja od 20 i 30 stepeni manje troše električnu energiju, što pomaže životnoj sredini, ali i vašem kućnom budžetu.

Sačuvajte toplu vodu za pranje belog veša, farmerica i jako zaprljane odeće.

Ne preterujte sa deterdžentom

Jedna od najvećih grešaka prilikom pranja odeće jeste preterana upotreba deterdženta. Zabluda je da veća količina praška za veš znači čistije rublje. U stvari, kada stavimo više deterdženta za posledicu dobijamo krutu tkaninu izbledelih boja sa ružnim tragovima. Osim toga, vrlo lako se može dogoditi da odeća poprimi neprijatan miris kog se možete osloboditi samo ponovljenim pranjem.

Neke mašine sa razvijenom modernom tehnologijom imaju automatizovane dozatore koji ispuštaju pravu količinu deterdženta prilikom svakog ciklusa. Ukoliko vaš model nema ovu funkciju, sledite uputstvo na mašini i obavezno koristite mericu za prašak za pranje kada dozirate deterdžent. Jedno od rešenja jeste i upotreba kapsula.

Ne držite mokar veš u mašini

Sprečite neprijatne mirise i preterano gužavanje veša tako što ćete mokru odeću prebaciti iz veš mašine u mašinu za sušenje ili okačiti na žici – čim se ciklus pranja završi. Ukoliko ostavite mokru odeću „da prenoći“ u bubnju, rizikujete pojavu neugodnih mirisa i buđi. Najduže što smete da ostavite veš jeste 12 sati, ali to pod uslovom da redovno održavate mašinu čistom. Ako već ne možete odmah da izvadite veš iz mašine, barem otvorite vrata bubnja, radi protoka vazduha.

Čista i mirišljava odeća bez fleka ne zahteva puno posla, utrošenog vremena i novca ako sledite ove savete i redovno se služite korisnim trikovima. Pravilnim pranjem i održavanjem sačuvaćete kvalitet tkanina i svežinu veša.

Bonus video:

20:52

POPODNEVNI DNEVNIK 28.06.2024

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.