DOKTORI SU MU PRONAŠLI DLAKE U GRLU KOJE SU GA GUŠILE: Čovek jedva spasio živu glavu i to sve zbog cigareta
Cigareta, Foto: AP

užas

DOKTORI SU MU PRONAŠLI DLAKE U GRLU KOJE SU GA GUŠILE: Čovek jedva spasio živu glavu i to sve zbog cigareta

Austrijanac star 52 godine razvio je izuzetno retko zdravstveno stanje

Objavljeno:

Prema dokumentovanom slučaju u Američkom časopisu za izveštaje o retkim slučajevima, muškarac je imao simptome hroničnog kašlja i uporne iritacije traheje, što je bilo rezultat višedecenijskog pušenja kutije cigareta dnevno. Prvi put je posetio doktora 2007. nakon što je dobio promukao glas, probleme s disanjem i kašalj koji nije prestajao. Lekari su tada otkrili upalu i nekoliko dlaka koje su mu rasle u grlu.

Jedinstvena priča o pacijentu

Pacijent je obavestio lekare da je jednom ispljunuo „dlaku dugu 5 cm“ i naveo da je pušio cigarete od 1990. godine. Simptomi su počeli 2006. godine. Kada je imao 10 godina, podvrgnut je traheotomiji - postupku otvaranja dušnika kako bi se omogućilo postavljanje vazdušne cevi. Otvor je kasnije zatvoren transplantatom kože i hrskavice iz njegovog uha, a to područje je postalo mesto rasta dlake.

Kašalj, Cigarete, Pluća, Čovek
foto: Profimedia / LJSphotography / Alamy / Alamy /

Dugogodišnja borba

U izveštaju se navodi da je čovek svake godine 14 godina uzastopno posetio bolnicu kako bi mu čupali dlake iz grla. Rast dlaka je prestao tek nakon što je prestao da puši 2022. godine, a lekari su izveli endoskopsku koagulaciju argon plazmom, postupak koji uključuje spaljivanje ćelija dlake.

Razumevanje stanja

Dr Šandra Ver Sing, konsultant otorinolaringolog i onko hirurg, objašnjava da tačan uzrok rasta endotrahealne dlake nije u potpunosti shvaćen. „Endotrahealni rast dlaka je retko stanje gde pojedinac doživljava nenormalan rast dlaka u grlu. Produženo izlaganje dimu cigareta može oštetiti i iritirati tkiva u grlu, što može dovesti do pretvaranja matičnih ćelija u folikule dlake“, rekao je dr Sing za Indian Express.

Pušenje, Cigarete
foto: Tamara Trajković

Simptomi i lečenje

Simptomi mogu uključivati otežano disanje, bol u grlu, hronični kašalj, hrkanje, promuklost i upalu. Nenormalan rast dlaka može izazvati nelagodu i povećati rizik od infekcija u disajnim putevima.

Opcije lečenja uključuju endoskopsku koagulaciju argon plazmom, antibiotike, antiinflamatorne i antimikrobne tretmane. „Ako je kosa prekrivena bakterijama, lekari mogu savetovati uzimanje antibiotika. Endoskopska koagulacija argon plazmom je medicinska procedura koja sagoreva koren dlake, zaustavljajući njen dalji rast“, objašnjava dr Sing.

Prestanak pušenja kao rešenje

Ako je endotrahealni rast dlaka povezan sa pušenjem, prestanak pušenja može biti efikasan. Redovno proveravanje endotrahealne cevi na bilo kakav neobičan rast ili upalu je ključno. Ukoliko primetite simptome ili sumnjate na abnormalan rast dlaka, odmah se obratite lekaru.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.