EVO ŠTA MORATE RADITI AKO SE VAŠ AUTO NAĐE U VODI: Jedna stvar je veoma bitna kako biste preživeli
Poplava, Foto: EPA ALI HAIDER

pažnja

EVO ŠTA MORATE RADITI AKO SE VAŠ AUTO NAĐE U VODI: Jedna stvar je veoma bitna kako biste preživeli

Auto koji tone u reci ili moru nije samo scena iz akcionih filmova već stvarnost koja svakom može da se desi

Objavljeno:

Meteorolozi najavlju da nije gotovo s olujama u julu pa možemo očekivati da klizav kolovoz postane naša svakodnevica. Automobilske nesreće mogu biti zastrašujuće, a jedna od najstrašnijih situacija je kada se nađete u autu koji tone u reku, jezero ili more.

Do toga najčešće dolazi kad vozilo prokliza s puta i uleti u veliku vodu.

Bez panike! Sledite ove korake kako biste povećali svoje šanse za preživljavanje.

Ostati pribran je ključ

U trenutku kada vaš automobil počne da tone, najvažnije je da ostanete pribrani. Panika može dovesti do pogrešnih odluka i gubitka dragocenog vremena. Duboko udahnite i fokusirajte se na sledeće korake.

Poplava
foto: Instagram Printscreen/192.rs

Otkopčajte pojas i spasavajte se

Prvi korak je otkopčavanje sigurnosnog pojasa. Iako pojas može izgledati kao prepreka, on vas je do tog trenutka čuvao. Sada je vreme da ga brzo i sigurno otkopčate.

Otvorite prozor odmah

Dok voda prodire, otvaranje prozora je vaša najbolja šansa za izlazak. Električni prozori obično rade nekoliko minuta nakon što automobil upadne u vodu, zato brzo reagujte. Ako prozori ne rade, koristite alat za razbijanje stakla ili nogu da razbijete prozor.

Izlazite kroz prozor, ne vrata

Iako deluje prirodno pokušati otvoriti vrata, voda pritiska spolja otežava njihovo otvaranje. Umesto toga, usredsredite se na izlazak kroz prozor. To je najbrži i najefikasniji način da izađete iz automobila.

Dubai, Poplava
foto: EPA ALI HAIDER

Pomažite putnicima

Ako imate putnike u autu, pomozite im nakon što vi izađete. Deca i stariji putnici mogu biti u panici, stoga ostanite smireni i vodite ih kroz proces. Decu oslobodite prvo i izvedite ih kroz prozor.

Plivajte prema površini

Jednom kada izađete iz automobila, plivajte prema površini. Ako je voda mutna i ne možete videti gde je gore, gledajte mehuriće i plivajte za njima, u pravcu njihovog kretanja jer vazduh je lakši i izlazi na površinu.

Zatražite pomoć odmah

Kada stignete na površinu, potražite pomoć. Ako ste blizu obale, plivajte ka njoj. Ako su drugi ljudi u blizini, mašite rukama i vičite za pomoć.

Razmislite o preventivnim merama

Uvek je dobro biti pripremljen. Nosite alat za razbijanje stakla u vašem automobilu i upoznajte se sa procedurama za izlazak iz vozila u vodi. Preventivne mere mogu spasti živote.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.