SPREMNA OČAS POSLA
Balkanska supa sa krastavcem je sve što vam treba ovog leta: Domaćice se uveliko otimaju za recept - nema boljeg!
Kad nam je vruće posebno žudimo za hladnim jelima
Tarator je poznata balkanska supa od krastavaca, karakteristična za bugarsku, makedonsku i albansku kuhinju, a popularna je i u nekim delovima Srbije. Zanimljivu notu daje joj aromatizovani med, a dodatnu svežinu limun i grčki jogurt.
Opšte je poznato da je gaspačo kraljica hladnih supa, a danas vam donosimo tipičnu alternativu s područja Balkana.
Recept za hladnu supu sa krastavcima
Potrebno je:
- krastavac 4 komada
- grčki jogurt 200 ml
- voda 250 ml
- beli luk 1 čen
- kopar 1 svežanj
- mladi luk 4 komada
- limun 1 komad
- maslinovo ulje 2 kašike
- orasi 100 g
- zvezdasti anis 1 komad
- med 2 kašike
- so
- sveže mleveni crni biber
Priprema:
Operite krastavce i odsecite im krajeve, zatim 2 krastavca narendajte, a druga 2 naseckajte na sitne kockice. Sve zajedno izmešajte u činiji. Ulijte med u malu posudu i dodajte zvezdasti anis. Kratko zagrevajte na laganoj vatri da med upije arome zvezdastog anisa, pa uklonite zvezdasti anis, potom aromatizovani med prelijte preko krastavaca.
Sitno naseckajte beli luk i dodajte krastavcima, zajedno sa sokom i koricom jednog limuna. Sitno naseckajte mladi luk, kopar i orahe, s tim da orahe pre toga možete i da tostirate za jaču aromu. Dodajte u činiju sa krastavcima. Dodajte grčki jogurt, sve dobro izmešajte i posolite i pobiberite prema ukusu.
Dodajte vodu i maslinovo ulje. Dobro izmešajte i držite u frižideru 3 sata da se dobro ohladi i svi ukusi prožmu. Čorbu možete da poslužite sa ledom da bude još hladnija i više osvežavajuća.
Bonus video:
(Espreso/T.M./Zenablic/Iris Krdžić)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!