recept
Pijana pita od borovnica koja miriše na maslac: Uz 1 trik dobićete hrskavo testo, na prvi zalogaj se topi u ustima
Stavite pitu na lim za pečenje u slučaju da sok iz pite izađe preko ivice pite i stavite je u rernu da se peče 20 minuta, a onda smanjite na 200 Celzijusa i pecite još 40 minuta
Pita od borovnica je idealna letnja poslastica. A da li ste znali da možete napraviti i pijanu pitu od borovnica? Bez brige, otreznitće se u rerni, a dobićete nikad bolje testo.
Pijanu pitu od borovnica ćete voleti iz više razloga: možete je ispeći i sa smrznutim i sa svežim borovnicama, sjajno se slaže uz sladoled za vreme letnjih dana, ali jednako dobro prija nepcima i tokom zime.
Ova poslastica se topi u ustima jer ima jako jako puno maslaca, a kad je zagrizete osetićete sjajnu hrskavost.
Tajna ove pite od borovnica je u tome što se testo poprska s malo votke čiji ukus nećete osetiti, ali će joj to dati čaroliju prilikom pečenja i rezultat će biti pomenuta divna hrskavost.
Sastojci:
Za kore:
390 g brašna
1 ½ čajne kašičice soli
50 g šećera
365 g maslaca narezanog na male komadiće
30 ml ledene vode
30 ml ohlađene votke
Za nadev:
840 g svežih ili smrznutih borovnica
200 g šećera, plus za posipanje gornje kore
40 g kukuruznog skroba
1 1/2 čajna kašičica sveže narendanog đumbira, po želji
1/2 čajne kašičice narendane imunove korice
1 čajna kašika soka od limuna
40 g maslaca, narezanog na male komadiće
1 jaje, umućeno s 1 kašikom vode, za premazivanje
Priprema:
Pripremite i ohladite sve sastojke.
Pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte maslac.
Umešajte maslac u brašno i kratko mesite dok ne dobijete testo sa grudvicama. Ako maslac počne da se rastapa, stavite testo u frižider na 15-ak minuta, pa nastavite.
Pomešajte vodu i votku i dodajte u smesu brašna i maslaca.
Umešajte rukom pazeći da maslac ostane u grudvicama.
Potom lagano umesite testo u kuglu. Ne sme biti savršeno glatko, ali više ne sme delovati suvo ili mrvičasto.
Podelite testo u dva dela i od svakoga napravite disk koji ćete zamotati u plastičnu foliju i spremiti u frižider najmanje sat vremena ili idealno da odstoji preko noći.
Razvaljajte jedan komad testa na pobrašnjenoj površini u krug razmere oko 35 centimetar (za kalup za pite razmera 30 cm).
Pomoću valjka prebacite testo u kalup i vratite ga u frižider dok pripremate nadev.
Zagrejte rernu na 220 Celzijusa.
U velikoj posudi pomešajte bobičasto voće, šećer, kukuruzni skrob, sježe narendani đumbir, limunovu koricu i limunov sok.
Razvaljajte drugi deo testa i napravite trake širine oko 2-3 centimetra.
Ulijte nadev od borovnica u ohlađenu koru.
Položite trake testa na vrh, tako da svaku drugu presavijete, položite na njih uspravne trake, pa prve odmotajte, i to ponavljate dok ne prekrijete čtavu pitus rešetkom.
Ako nemate volje da ovako pletete testo, u razvaljanoj gornjoj kori izbušite desetak rupa razmere oko 2 centimetra i njom prekrijte nadev.
Presavijte donju koru koja viri preko ivice preko gornje kore i kad ih spojite, odsecite višak testa.
Premažite gornju koru razmućenim jajetom i dodajte nekoliko komadića maslaca na vrh., a onda pospite šećerom.
Stavite pitu na lim za pečenje u slučaju da sok iz pite izađe preko ivice pite i stavite je u rernu da se peče 20 minuta, a onda smanjite na 200 Celzijusa i pecite još 40 minuta i dok kora ne počne da dobija boju, piše Punkufer.hr.
Bonus video:
(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!