KAKO KEJT MIDLTON NIJE IZGUBILA KOSU? Već 4 meseca je na HEMOTERAPIJI, doktor daje ODGOVOR koji su svi dugo čekali
Kejt Midlton, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

šok

KAKO KEJT MIDLTON NIJE IZGUBILA KOSU? Već 4 meseca je na HEMOTERAPIJI, doktor daje ODGOVOR koji su svi dugo čekali

Mnogi se pitaju kako Kejt Midlton nije izgubila kosu, a lečenje je započela krajem februara. Odgovor je dao stručnjak!

Objavljeno:

Ceo svet je pomno ispratio Kejt Midlton kada se u javnosti pojavila šest meseci nakon dijagnoze. Došla je na tradicionalnu ceremoniju Trooping the Colour kojom se zvanično obeležava rođendan britanskog monarha, trenutno kralja Čarlsa III. Fotografije su preplavile društvene mreže, ali mnogi obožavatelji kraljevske porodice i dalje postavljaju isto pitanje - kako je moguće da nije izgubila kosu, a lečenje je započela krajem februara?

Kejt Midlton je već četiri meseca na hemioterapiji. Međutim, prema nekim medicinskim stručnjacima, ne izazivaju svi tretmani hemioterapije gubitak kose. Dok je poznato da neki lekovi izazivaju značajno stanjivanje ili čak gubitak kose, drugi imaju manje ozbiljne neželjene efekte.

- Ne izazivaju sve vrste hemioterapije gubitak kose. Samo određene vrste dovode do gubitka kose
- Ne izazivaju sve vrste hemioterapije gubitak kose. Samo određene vrste dovode do gubitka kosefoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

"Ne izazivaju sve vrste hemioterapije gubitak kose. Samo određene vrste dovode do gubitka kose, jer deluju na ćelije koje se brzo množe", rekla je Kerolajn Džeragi, medicinska sestra u Cancer Research UK, prenosi Miror.

Medicinska sestra je objasnila i da mogu da budu zahvaćene ne samo dlake na glavi, već i dlake po celom telu. Tako neki ljudi mogu da gube kosu, drugi obrve ili dlake na rukama.

"U nekim slučajevima, međutim, hemioterapija ne izaziva gubitak kose, već proređivanje, ali to je privremeno. Kada se tretman prekine, kosa počinje da se oporavlja. Pošto detalji o preventivnoj hemioterapiji kojoj je bila podvrgnuta princeza od Velsa nisu objavljeni, moguće je da lekovi koje je uzimala nisu bili dovoljno jaki da izazovu gubitak kose", objasnila je.

Hemioterapija može da ima i druge neželjene efekte kao što su umor, mučnina, povećan rizik od infekcije, anemija, modrice i krvarenje, gubitak apetita, promene kože i noktiju, problemi sa pamćenjem i koncentracijom, spavanjem, plodnošću, kao i dijareja i zatvor.

Bonus video:

04:31

BRZE VESTI 27.06.2024

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.