OVAJ KLIMA UREĐAJ ŠTEDI STRUJU OD 30 DO 50 ODSTO: Stručnjaci tvrde da NEMA BOLJEG, nećete potrošiti ni DINAR VIŠE
Klima uređaj, Foto: Profimedia

UŠTEDA

OVAJ KLIMA UREĐAJ ŠTEDI STRUJU OD 30 DO 50 ODSTO: Stručnjaci tvrde da NEMA BOLJEG, nećete potrošiti ni DINAR VIŠE

Na taj način, u poređenju sa standardnom klimom, inverter ostvaruje uštedu u potrošnji od 30 do 50 procenata – objašnjavaju sagovornici.

Objavljeno:

Klima uređaji su još uvek najefikasnije sredstvo za rashlađivanje tokom vrelih dana.

Po cenama su dostupni većini građana, ali raspon u cenama je ipak značajan.

Cena, pre svega, zavisi od vrste klime, proizvođača, snage hlađenja, energetske efikasnosti, nivoa buke spoljašnje i unutrašnje jedinice…

Proveravali smo sa resornim ministarstvom za koliko su računi za struju bili uvećani, ali i koji su trikovi da smanjite potrošnju, pa i račun, piše Blic.

Pored cene, koja je mnogim građanima prvi kriterijum, izbor klima uređaja zavisi i od tipa i veličine prostora u koji želite da je ugradite, snage, pa i toga do kojih temperatura može da greje kada dođe zima i hladno vreme.

Tu postoji razlika između standardnih i inventer klima, u načinu rada i u energetskoj efikasnosti.

Zahvaljujući promenljivom radu kompresora, inverter klima kada se uključi radiće punom snagom samo do postizanja zadate temperture, da bi potom motor radio na daleko slabijem režimu kako bi tu postignutu temperaturu održavao.

Na taj način, u poređenju sa standardnom klimom, inverter ostvaruje uštedu u potrošnji od 30 do 50 procenata – objašnjavaju sagovornici.

Pored toga, ovaj tip klime ima i razne druge prednosti kao što su duži životni vek, niži nivo buke, može da postigne niže temperature, a istovremeno može da radi i na temperaturama do minus 20.

Zbog svega toga, ovi uređaji su i skuplji, pa se njihove cene najčešće kreću od 30.000 dinara pa sve do 200 i više hiljada.

S obzirom na veliki raspon cena, poželjno je pre kupovine savetovanje sa nekim stručnim licem kao biste odabrali idealnu klimu za vaš prostor.

Standardne klime, s druge strane, mogu da se nađu i po nižoj ceni, već od 20.000 dinara, ali i njihove cene idu i do 150.000 dinara i više.

Pored ova dva tipa, postoje i pokretne klime, odnosno one koje se ne kače na zid, već ih držite na podu prostorije i možete ih pomerati po potrebi.

One su, uglavnom, manje efikasne i slabijeg kvaliteta, ali su praktičnije za određene prostore.

Cene ovih uređaja kreću se okvirno od 3.000 do 50.000 dinara.

Koliko košta ugradnja klima uređaja?

Klima
foto: Profimedia

Ugradnja, takođe, zavisi od više faktora.

Pre svega, od modela klime, ali i od toga na kom se spratu klima ugrađuje, kolika je razdaljina između unutrašnje i spoljašnje jedinice, kao i od toga u kom se delu grada nalazite.

Različiti majstori naplaćuju po različitim kriterijumima, pa je poželjno da i prilikom ovog odabira razmotrite više opcija pre nego što odlučite.

Kada se sve uzme u obzir, okvirno se cene ugradnje klima uređaja kreću od 8.000 pa do 30.000 dinara.

Na posebnim akcijama moguće je pronaći i jeftiniju ugradnju, ali na pojedinim mestima vas ugradnja može izaći i skuplje.

Što se tiče dinamike rada, stručnjaci za klima uređaje kažu da sistem za rashlađivanje prostora najefikasnije radi kada je u punoj brzini.

01:18

DO KRAJA VEKA NAS ČEKA KATASTROFA ZBOG KLIMATSKIH PROMENA? Ova klima će vladati u Srbiji! EU zabrinuta: Smislila jedno rešenje

(Espreso/penzionisani/blic/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.