PRELEPA TORTA
VOĆNA RED VELVET TORTA PO RECEPTU IZ 1920. GODINE: Savršenstvo sa MALINAMA je sve što vam treba ovog leta
Ovaj izuzetno popularan kolač ne samo da ima atraktivan izgled, već je i vrlo ukusan, topi se u ustima i pravi je užitak za sva čula
Potiče iz kuhinja američkog Juga, gde je prvobitno razvijen, ali s vremenom je postao pravi fenomen, šireći se po celoj zemlji i daleko izvan njenih granica. Još tokom 1920-ih godina, ova torta je postala zaštitni znak poznatog hotela Astoria u Njujorku, čime je dodatno stekla prestiž i počela da osvaja srca ljubitelja slatkiša. Tokom 1950-ih i 1960-ih godina, njena popularnost se proširila i na Kanadu, gde je takođe postala omiljena među sladokuscima.
Njena karakteristična crvena boja, koja je danas njen zaštitni znak, prvobitno je nastala slučajno kao rezultat hemijske reakcije između kakao praha i mlaćenice (buttermilk). Danas se ta boja postiže dodavanjem jestivih boja za kolače, ali njena osnovna receptura i dalje ostaje nepromenjena. Ova torta je inspirisala brojne druge poslastice, pa tako danas imamo i Red Velvet mafine, kapkejkse i različite kolačiće, koji su svi podjednako popularni i omiljeni među ljubiteljima slatkih delicija.
Potrebno je:
Kore:
- 320 g brašna
- 300 g šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 kašike kakaoa
- 360 ml biljnog ulja
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- 2 kašike crvene prehrambene boje
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica belog sirćeta
- 1 kašičica sode bikarbone
Fil od sira:
- 450 g krem sira, omekšanog
- 115 g putera, omekšanog
- 250g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Fil od malina:
- 2 šolje svežih malina
- 50 g šećera
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 60 ml vode
Priprema:
Kore:
- Prvo šta treba da uradite je da zagrejete rernu na 175 stepeni. Namastite i obložite papirom za pečenje dva okrugla pleha za torte, najidealnije prečnika 23 cm. U velikoj posudi prosejte zajedno brašno, šećer, prašak za pecivo, so i kakao prah.
- U drugoj posudi umutite ulje, pavlaku, jaja, crvenu prehrambenu boju, vanilu i sirće. Postepeno dodajte suve sastojke mokrim sastojcima, mešajući dok se sve ne sjedini u jednu kompaktniju masu.
- U manjoj posudi pomešajte sodu bikarbonu sa sirćetom (budite pažljivi, biće pene) i odmah dodajte smesi za tortu, pažljivo mešajući. Podelite smesu ravnomerno između dva pripremljena pleha. Pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista. Ostavite da se kore hlade u plehu 10 minuta, a zatim ih izvadite iz pleha i potpuno ohladite na rešetki i presecite napola.
- U velikoj posudi umutite krem sir i puter dok smesa ne postane glatka. Zatim postepeno dodajte šećer u prahu i nastavite da mutite dok smesa ne postane glatka i kremasta. Umutite ekstrakt vanile. U maloj šerpi pomešajte maline, šećer, kukuruzni skrob i vodu. Kuvajte oko 5-7 minuta. Nafilujte svaku koru, a tortu ukrasite malinama.
- Dakle, ovaj kolač nije samo kulinarski užitak, već i deo bogate gastronomske tradicije, koja se prenosi kroz generacije, i koja se i dalje razvija i prilagođava modernim ukusima i trendovima u kulinarstvu. Njegov uspeh je dokaz koliko se jednostavne, ali pažljivo osmišljene poslastice mogu transformisati u globalne ikone kulinarstva, koje izazivaju oduševljenje i pružaju zadovoljstvo svakom ko ih proba.
Bonus video:
(Espreso/T.M./srbijadanas/Staša Savić)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!