AKO STE NA DIJETI, OVE KALORIČNE I UKUSNE NAMIRNICE NE IZBEGAVAJTE: Slobodno možete da ih jedete do MILE VOLJE
Ne izbegavajte ovu hranu, Foto: youtube/printscreen

šok

AKO STE NA DIJETI, OVE KALORIČNE I UKUSNE NAMIRNICE NE IZBEGAVAJTE: Slobodno možete da ih jedete do MILE VOLJE

Za visokokaloričnu hranu se obično kaže da je nezdrava i da nije hranljiva

Objavljeno:

Istina je da će prekomerna konzumacija visokokalorične hrane povećati vašu telesnu težinu, ali to ne znači da je to zaista tako loše.

Nutricionistkinja Kristin Birn navodi da kalorije nisu loše jer su izvor energije koji se nalazi u hrani. Postoji mnogo zdravih namirnica koje su bogate kalorijama i hranljive i treba ih uključiti u uravnoteženu ishranu.

"Kalorična hrana može da obezbedi mnogo hranljivih materija, a ponekad je to najlakši način da svom telu date energiju koja mu je potrebna", objasnio je Birn.

Cela jaja

Jedenje celog jajeta često ima "loše ime" zbog visokog sadržaja masti i holesterola. Međutim, jaja takođe pružaju mnogo hranljivih materija koje nećete dobiti ako ih ne pojedete cela. Oni nude odličan izvor proteina i obezbeđuju vitamine A, D, E i folnu kiselinu.

Punomasno mleko

Slobodno konzumirajte punomasno mleko
Slobodno konzumirajte punomasno mlekofoto: Prontscreen / YOUTUBE/AMAZING STUFF

Nutricionista Ejmi Goldsmit navodi da punomasni mlečni proizvodi, uključujući mleko, imaju više kalorija zbog sadržaja masti, ali sadrže i niz vitamina rastvorljivih u mastima. Pored toga, mleko je odličan izvor vitamina D i kalcijuma i nema dodatog šećera.

Testenina

Bela testenina koja se ne pravi od cele pšenice ili mahunarki često se označava kao rafinisana hrana, ali ova hrana se može pohvaliti iznenađujućom količinom hranljivih materija. Testenina sadrži dva grama vlakana i sedam grama proteina u 50 grama. Loša reputacija testenine verovatno proizilazi iz činjenice da se ona uglavnom konzumira u prevelikim količinama i u kombinaciji sa drugim kaloričnim namirnicama.

Krompir

Iako je bogat vlaknima, kalijumom i fosforom, krompir se često izbegava u procesu mršavljenja. Uprkos tome što je skrobno povrće, krompir prosečne veličine ima samo 27 grama ugljenih hidrata. Može biti odličan izvor vlakana, vitamina i minerala, ali pazite kako ih pripremate i koliko masti i natrijuma dodajete.

Sir

Sir obezbeđuje zdrave masti, proteine i hranljive materije koje su nam potrebne
Sir obezbeđuje zdrave masti, proteine i hranljive materije koje su nam potrebnefoto: RINA

Punomasni mlečni proizvodi poput sira svakako su visokokalorični, ali to ne znači da ih treba izbegavati. Sir obezbeđuje zdrave masti, proteine i hranljive materije koje su nam potrebne. Pored proteina, bogat je kalcijumom i podržava zdravlje kostiju i mišića.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su visoko kalorični, ali su i super hranljivi. Prepuni zdravih masti, vlakana i minerala poput magnezijuma i selena, orasi su savršen primer visokokalorične hrane koju ne treba izbegavati. Puter od kikirikija nudi mešavinu masti, biljnih proteina i malo ugljenih hidrata, kao i značajne količine magnezijuma i vitamina B6.

Preliv za salatu

Iako je istina da ove namirnice dodaju više kalorija vašem obroku, to ne znači da ih treba potpuno isključiti. Prelivi za salatu, posebno ako su napravljeni od nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada, mogu biti veoma hranljivi i pomoći u poboljšanju apsorpcije hranljivih materija u salati sa kojom ih kombinujemo.

BONUS VIDEO:

02:10

NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!

(Espreso / b92 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.