DR ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ UPOZORIO MUŠKARCE NA STVAR KOJA SMANJUJE TESTISE: "Ulazi u KRV, prodire u njih, a onda..."
Dr Aleksandar Milošević, Foto: Printscreen/youtube/PRVA

upozorio

DR ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ UPOZORIO MUŠKARCE NA STVAR KOJA SMANJUJE TESTISE: "Ulazi u KRV, prodire u njih, a onda..."

Pokajali su se muškarci koji su dolazili zbog kontracepcije

Objavljeno: 14:59h

Naučnici su sve bliži novoj metodi kontracepcije za muškarce. Prvi uspešni rezultati postignuti su na miševima. Princip radi tako što supstanca ulazi u krvotok, prodire u testi*e i smanjuje aktivnost spe*matozoida. Nakon prestanka uzimanja tog kontraceptiva, plodnost miševa se vraća, što naučnicima daje nadu da će kroz nekoliko godina taj kontraceptiv biti bezbedan i za muškarce. Urolog dr Aleksandar Milošević gostovao je u emisiji "150 minuta" na Prvoj i objasnio sve o ovoj muškoj kontracepciji.

"Pazite, genetika je izazov za nauku jer to je naš kod, šifra koja određuje sve naše osobine, da li smo visoki, niski, pametni... To su hromozomi kojih ima 24. Svi su čuli za XY hromozom koji određuje pol jer to je najinteresantnije. Međutim, sedmi hromozom, gen njegov, luči belančevinu koja utiče na rast svih ćelija. Znači, kad se on ukine, on zaustavlja porast ćelija i pravi spe*matozoide nepokretnim. Mislim da sam jasno to objasnio", rekao je dr Milošević i upozorio na ovu kontracepciju:

"Međutim, kompjuteri u sebi imaju razne šifre, pa možete da ga blokirate sa malim promenama u šiframa, a možete da mislite kako je kod čoveka sa milionima sitnih detalja koji jesu izazov za genetiku. Vi možete da vidite trenutne, ali ne znate dugoročne posledice, a one mogu da se prenesu na sledeće generacije. To je opasna stvar, to moram da kažem. To neće biti brzo jer su tek na igri miševa, a da bi se to sprovelo na ljude, mora više godina da prođe", rekao je urolog.

Najveći penis, Penis
foto: Romans Klevcovs / Alamy / Alamy / Profimedia

"Pokajali su se muškarci koji su dolazili zbog kontracepcije"

"Čak i da se uvede radi kontrole rađanja, mi već znamo da imamo malo rađanja. Umesto da radimo više na oplodnji, mi razmišljamo o ovome. Sve više imamo sterilnih brakova. Veštačka oplodnja je zbog toga što muškarci sede za kompjuterom, a sve više ima takvih poslova. Sedeći položaj, neaktivnost, smanjuje se muški hormon testosteron koji utiče na rast spe*matozoida i često su nedovoljne količine i pokretljivost da bi došlo do oplodnje", rekao je dr Milošević.

"Vrlo malo muškaraca je zainteresovano za kontracepciju. Ja sam u praksi za 35 godina imao možda 50-ak muškaraca. To su uglavnom stariji muškarci koji već imaju oplodnju, ali najgore je kad se pokaju, kad nađu mlađu devojku i hoće da imaju dete sa njom. Onda dolaze na nešto što je neuspešno i moraju da idu na vantelesnu oplodnju, što košta i nije do kraja sigurno.

Rok praćenja nekog leka je pet godina. Onda možemo definitivno da kažemo da li ga povlačimo iz prodaje ili nastavljamo, ali se nekad desi da se povuče, pa se 20 godina kasnije vrati jer nauka koja je napredovala, shvati da je lek dobar. To je bio lek za prostatu. Tako da, genetske stvari bi trebalo da se prate kroz generacije", rekao je dr Milošević i otkrio šta ga najviše plaši kod ove kontracepcije za muškarce:

"Mislim da medicina još uvek nije na tom nivou da bi smela sa životinja da lako pređe na muškarce. Svaki hromozom koji dirate, jako ste nesigurni da bi tvrdili da je to efikasno. Miševi su ipak potrošna roba za ta naučna ispitvanja. Njihova dužina života je kratka, brzo možete da pratite efekat. Čovek je ipak zadnji na toj karici, pitanje je kad će to da bude. Ja se nadam da neće brzo.

Mene plaši to što je sve sad biološki protiv oplodnje i povećan broj sterilnih brakova. Nekad je to bilo 10 do 17 odsto, a danas je to mnogo veći broj, preko 25 odsto brakova bez ploda. To jeste ljudska selekcija, a ovo bi bila totalna genetska selekcija koja može da dovede do zloupotrebe. Ja se toga bojim jer se time kontroliše rađanje", rekao je dr Aleksandar Milošević.

05:41

KAD SAM POSTAO DOKTOR, TO JE BILA KNJIŠKA BOLEST Urolog Milošević: Ako se ne leči na vreme, dolazi se do FATALNOG STADIJUMA

(Espreso/MONDO/T.V./Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.