OVE DVE STVARI U DVORIŠTU PRIVLAČE NAJEZDU ZMIJA: Odmah će ih "NAMIRISATI", dojuriće kao furija
Zmija, Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

OPREZ

OVE DVE STVARI U DVORIŠTU PRIVLAČE NAJEZDU ZMIJA: Odmah će ih "NAMIRISATI", dojuriće kao furija

Pripazite na sledeće mirise u vašem dvorištu koji bi mogli da privuku zmije

Objavljeno:

Zmije privlače određeni mirisi a koji možda dominiraju u vašem dvorištu, podrumu ili šupi. Bilo da traže hranu, sklonište ili vodu, zmije mogu da privuku određeni mirisi.

"Zmije prvenstveno ‘namirišu’ svoju okolinu kroz proces koji se zove kemorecepcija", kaže A.H. Dejvid, stručnjak za zmije,prenosi "Best Life". Objašnjava da one ne mogu da mirišu kao ljudi nosom i umesto toga koriste poseban organ koji se zove Jakobsonov organ ili vomeronazalni organ.

"To je povezano s njihovim ustima, a kada izbace jezik, skupljaju čestice iz vazduha koje se zatim obrađuju kroz ovaj organ. Na kraju, mogu pronaći hemijske tragove ili mirise u svojoj okolini", objašnjava stručnjak.

Pripazite na sledeće mirise u vašem dvorištu koji bi mogli da privuku zmije:

Zmija
foto: Printscreen/Instagram/Serbialive_Beograd

Izmet glodara

Zmije nisu nužno zainteresovane za izvore hrane poput smeća ili ostataka hrane, ali njihov plen jeste. Ako privlačite glodare, za njima mogu doći i zmije jer su oni jedan od najvećih izvora hrane za zmije.

"Miris glodara poput pavoca, miševa ili hrčaka može da privuče mnoge vrste zmija", kaže Dejvid.

Zmije ne privlače direktno ostaci hrane, ali ti ostaci privlače glodare. Glodari prikupljaju hranu i ostavljaju izmet, koji zmije lako mogu da namirišu i krenu u potragu za svojim plenom.

Izmet ptica i ptičja gnezda

"Zmije prate miris svog plena, a s obizorm da su većina zmija grabljivice iz zasede, one se smeste u područjima koja imaju miris koji je ostao iza njihovog plena”, objašnjava Dejvid.

Određene vrste zmija se hrane ptičjim jajima, tako da "miris ptica, njihov izmet ili gnezda mogu potencijalno da privuku ove vrste", dodaje on.

Pojedini stručnjaci savetuju da u bašti posadite biljke čiji mirisi odbijaju zmije, kao što su zmijska biljka, neven, božikovina i hrizanteme.

01:59

Vladica Stanković hvata zmije

(Espreso/MONDO/T.B./Prenela PV.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.