OPREZ
DOKTORI OTKRILI KOJA HRANA MOŽE DA IZAZOVE RAK: Čista je KANCEROGENOST u tanjiru, kao da ju je đavo poslao
Ovo je lista 11 kancerogenih namirnica koje treba izbegavati.
Rak je jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta. Statisktika govori da je više od osam miliona umrlo od raka u 2012. godini i da će se statistički taj broj povećavati i do 70 odsto u narednih 20 godina. Hrana je glavni uzročnik. Istraživanja su pokazala da jedan od 10 dijagnostikovanih tumora je posledica nepravilne ishrane. Kao što postoje namirnice koje sprečavaju rak, tako postoje i namirnice koje povećavaju rizik od ove bolesti.
Prema savetima nutricioniste organska ishrana je idealna preventiva od raka.
- Izbegavajte jednoličnu hranu, mlečne proizvode, nezasićene masti, gazirana pića i alkohol. Takođe, preteran unos soli ili šećera može nepovoljno da utiče na organizam. Hranu bi trebalo što manje termički da obrađujte i potrudite se da unosite što više sirove hrane, voća i povrća. Okrenite se prirodi i budite fizički aktivni. Unos tečnosti takođe ima važnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja - rekla je nutricionista Milka Raičević.
Ovo je lista 11 kancerogenih namirnica koje treba izbegavati.,
1) GRICKALICE OD KROMPIRA
Čips, pomfrit i slični prženi proizvodi sadrže trans masti pa su zbog toga rizični po ljudsko zdravlje. Mala porcija ovih namirnica biće dovoljna da se nivo vašeg holesterola povisi. Studije su pokazale da ove namirnice sadrže u znatnoj meri kancerogenu supstancu akrilamid koji nastaje pri visokim temperaturama, što je karakteristično za namirnice koje se prže, paniraju ili peku.
2) KOKICE IZ MIKROTALASNE
Prema istraživanja hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču kese, uključujući perfluorooktansku kiselinu (PFOA) su hemikalije koje uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i pankreasa. Prilikom spremanja u mikrotalasnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica. Većina proizvođača je obećala da će izbaciti PFOA do 2015. godine. Pripremajte kokice na staromodan način, onako kako ste to radili dok se nisu pojavile mikrotalasne pećnice.
3) LOSOS IZ RIBNJAKA
Riba je zdrava i povoljan izvor proteina i masnih kiselina koji su odlični za srce. Losos je naročito pogodan za zglobove, tkivo i kosti, ali način uzgajanja lososa može izazvati rak. Losos iz ribnjaka sadrži znatno manje količine vitamina D u poređenju sa “divljim” lososom i sadrži ogromnu količinu raznih kontaminirajućih materija, kao što su polihlorovani bifenil (PCD), kancerogene materije i razni pesticidi, od kojih je najčešći dihlor-difenil- trihloretan (DDT). Ovakav losos se može konzumirati jednom u pet meseci, bez bojazni da se poveća rizik od raka. Takođe, ribe iz ribnjaka se obično leče visokom dozom antibiotika.
4) KONZERVIRANI PARADAJZ
Paradajz je jedna od najzdravijih namirnica jer sadrži antioksidanse poput likopena, luteina, beta karotena i holina. Takođe je i bogat izvor vitamina A, C i folne kiseline, ali konzerviranje paradajza ima nepovoljna svojstva i izaziva rak. Unutrašnjost ambalaže većine konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A (BPA), hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju BPA sa srčanim oboljenjima, oštećenjima creva, neplodnošću, povećava rizik od raka dojke i raka prostate. Nisu sve konzervirane namirnice zabrinjavajuće, ali konzervirani paradajz je posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti BPA zadržava u njemu.
5) MESNE PRERAĐEVINE
Meso konzervirano dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse, povezuje se sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Većina ovih vrsta mesa proizvodi se sa kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijum-nitrit, koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju, kako bi izgledalo sveže. Nakon detaljnog pregleda više od 7.000 kliničkih studija, koje istražuju veze između ishrane i raka, Svetski fond za istraživanje raka je objavio da bi potrošači trebalo da prestanu da kupuju mesne prerađevine do kraja života. Ove prerađevine uključuju: slaninu, kobasice, viršle, zapakovanu šunku, parizere, salame i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka.
6) TURŠIJA, DIMLJENA I USOLJENA HRANA
Kao i kod mesnih prerađevina i ovde je zabeležen visok nivo hemikalija i nitrata koji produžuju rok ovim namirnicama i čine da proizvodi duže ostanu sveži. Dimljene namirnice mogu da sadrže katran koji je odavno poznat kao faktor koji izaziva rak. J
7) BELO BRAŠNO
Rafinirano belo brašno je svuda oko nas i najčešći sastojak svake hrane, ali velika količina ugljenih hidrata je pravi razlog za brigu. Studija je pokazala da konzumacijom rafiniranih ugljenih hidrata, se povećava rizik od dobijanja raka dojke kod žena za 220 odsto. Hrana koja ima visok glikemijski indeks (GI) generalno je odgovorna za nagli skok šećera u organizmu, što osim insulinske rezistentnosti, može da izazove napredovanje i širenje raka.
8) GAZIRANA PIĆA
Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i dodatih sastojaka, a nemaju hranjivu vrednost. Jedno gazirano piće sadrži oko deset kesica šećera (u jednoj kesici je oko 7 grama šećera). Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i “regularna” gazirana pića imaju isti uticaj na zubnu gleđ kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni. Istraživanje koje je proveo Univerzitet u Minesoti pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića u toku sedmice skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka pankreasa.
9) CRVENO MESO
Takođe, istraživanja pokazuju da i preterano konzumiranje crvenog mesa povećava šanse za razvoj raka. Dobra vest je da šteta izavana crvenim mesom može da se popravi prirodnim putem, uz dijetu bogatu vlaknima.
11) DIJETALNI PROIZVODI
Gojaznost može biti izazivač raznih oboljenja kao što su neke vrste tumora, hipertenzija ili dijabetes. Namirnice namenje za dijetu, mršavljenje, kao i niskokalorični proizvodi mogu da vam pomognu da izgubite neželjene kilograme, ali imaju tendenciju da sadrže aspartam (veštački zaslađivač), veštačke boje, hemikalije i GMO koji dodatno povećavaju rizik od raka. Ukoliko želite da oslabite, savetujemo vam da uvrstite fizičke aktivnosti u vašu svakodnevnicu pre nego da posegnete za nezdravim, a dijetalnim namirnicama.
11) ALKOHOL
Alkohol je naučno dokazani uzročnik karcinoma, ali javnost toga nije baš svesna. A čak i nisu u rizičnoj grupi samo alkoholičari, nego su i osobe koje redovno piju pod većim rizikom od sedam različitih vrsta karcinoma, uključujući rak dojke i usne duplje. Alkohol izaziva rak tako što oštećuje zdrave ćelije u organizmu i zamenjuje ih kancerogenim ćelijama. Najčešći tipovi raka kod osoba koje konzumiraju alkohol su rak pankreasa i jetre.
(Espreso/ Blic žena/Tamara Bogunović/Prenela P.V.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!