OVA SMRTONOSNA BAKTERIJA SE NALAZI U GLAVI TUŠA: Može da dovede do TEŠKE UPALE PLUĆA, vrlo je opasna
Tuš, Foto: Profimedia

OPREZ

OVA SMRTONOSNA BAKTERIJA SE NALAZI U GLAVI TUŠA: Može da dovede do TEŠKE UPALE PLUĆA, vrlo je opasna

Istraživanje koje je sprovela firma "Trade Plumbing" pokazalo je da prljave glave tuševa mogu sadržati štetne bakterije koje mogu izazvati razne bolesti

Objavljeno:

Glave tuševa mogu brzo postati leglo bakterija ako se ne čiste redovno, navodi Vecernji.hr.

Istraživanje koje je sprovela firma "Trade Plumbing" pokazalo je da prljave glave tuševa mogu sadržati štetne bakterije koje mogu izazvati razne bolesti.

Najčešće su pronalazili gljivice malassezia i acanthamoeba koje mogu uzrokovati očne bolesti poput blefaritisa, a u retkim slučajevima čak i gubitak vida.

Takođe su pronašli bakteriju malassezia restricta, koja dovodi do infekcija vlasišta, kao i pseudomonas aeruginosa, koja može rezultirati upalama uha.

Tuš
foto: Profimedia

Ipak, najviše zabrinjava bakterija legionela. Iako je retka, na nju treba obratiti pažnju jer može uzrokovati legionarsku bolest, tešku vrstu upale pluća. Ali verovatnije je da će se bakterija legionela naći u javnim ustanovama, poput bazena ili hotela, nego u kući.

Vodoinstalaterski stručnjak, Piter Klajton, dodao je da nije samo važno čistiti glavu tuša iz zdravstvenih razloga, već i zbog poboljšanja kvalitete tuširanja.

"Nakupljanje kamenca na glavi tuša može ometati protok vode i dovesti do slabog i nezadovoljavajućeg iskustva tuširanja. Ovo posebno važi za one koji žive u područjima sa tvrdom vodom zbog visokog sadržaja minerala", rekao je.

01:23

ŠIROKO RASPROSTRANJENA BOLEST U NOVOM PAZARU: Pacijenti sa istim simptomima, ZNA IM SE STANJE! Infektolog: Može biti masovnije

(Espreso/b92/Večernji.hr /Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.