NE BACAJTE KORU OD MANDARINE, ŠOKIRAĆETE SE KOLIKO JE DOBRA: Ubija ANTIOKSIDANSE U ORGANIZMU, predobra
Mandarine, Foto: Natasha Breen / The Picture Pant / The Picture Pantry / Profimedia

sjajno

NE BACAJTE KORU OD MANDARINE, ŠOKIRAĆETE SE KOLIKO JE DOBRA: Ubija ANTIOKSIDANSE U ORGANIZMU, predobra

Kora mandarine bogata je antioksidantima, uključujući flavonoide i limonene, koji pomažu u zaštiti tela od štetnih slobodnih radikala

Objavljeno:

Razlozi posle kojih više nikada nećete baciti koru mandarine! Odlična je za zdravlje.

Kada razmišljamo o mandarinama, obično prvo pomislimo na sočno voće i osvežavajući sok. Međutim, malo ljudi zna da je i kora od mandarine dragocen resurs s brojnim zdravstvenim i svakodnevnim koristima.

Antioksidativna moć

Kora mandarine bogata je antioksidantima, uključujući flavonoide i limonene, koji pomažu u zaštiti tela od štetnih slobodnih radikala. Redovna konzumacija kore od mandarine može pomoći u održavanju zdravog imunološkog sistema i smanjenju rizika od raznih bolesti.

Probavna podrška

Sadrži vlakna koja su korisna za probavni sistem. Dodavanje sušene kore mandarine u ishranu može poboljšati probavu, smanjiti nadutost i podržati opštu gastrointestinalnu funkciju.

Mandarine
foto: Profimedia

Osvežavajući aromaterapijski efekat

Esencijalna ulja prisutna u kori mandarine imaju umirujući efekat na um i telo. Miris kore mandarine može smanjiti stres, poboljšati raspoloženje i podići energiju.

Prirodni kućni pomoćnik

Kore od mandarine mogu poslužiti kao efikasan prirodni čistač i osveživač za domaćinstvo. Kombinacija kore i belog sirćeta može stvoriti moćno sredstvo za čišćenje površina, uklanjanje neugodnih mirisa i osvežavanje prostora. Sušena kora od mandarine može se koristiti kao sredstvo za sporu dekompoziciju, što omogućava postupno otpuštanje hranjivih sastojaka u tlo tokom vremena. Ovo može biti posebno korisno za biljke koje zahtevaju postojano snabdevanje hranjivima. Takođe, miris mandarine efikasno tera insekte od biljaka.

Kulinarstvo

Sušena kora mandarine može biti izvanredan dodatak raznim jelima i napicima. Može se koristiti u kolačima, čajevima, marinadama ili kao začin za razna jela, dodajući bogatstvo arome i ukusa.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.