STUDIJA OTKRILA KOLIKO KALORIJA SVAKA TRUDNICA SME DA UNESE: Preko ovoga može biti ŠTETNO za MAMU I BEBU
Trudnica, Foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

pažnka

STUDIJA OTKRILA KOLIKO KALORIJA SVAKA TRUDNICA SME DA UNESE: Preko ovoga može biti ŠTETNO za MAMU I BEBU

Evo i u kom periodu trudnoće je to posebno bitno

Objavljeno:

Nove studije pokazuju da je trošak kalorija tokom trudnoće daleko veći nego što se ranije mislilo. Trudnica tokom 9 meseci bi trebalo da potroši čak 49.753 dodatnih kalorija, što je ekvivalentno 199 Snickers čokoladica, budući da svaka nosi čak 250 kalorija. Ovo otkriva istraživanje objavljeno u časopisu Science, a o tome piše i CNN. Nova istraživanja daju čvrste podatke koji potvrđuju koliko je trudnoća energetski zahtevna i koliko su stvarne potrebe trudnica za dodatnom ishranom i odmorom.

Istraživački tim, predvođen dr Dastinom Maršalom, profesorom evolucione biologije na Monash univerzitetu u Melburnu, koristio je podatke iz hiljada postojećih naučnih članaka kako bi ispitao troškove kalorija kod različitih vrsta, uključujući ljude.

Trudnica, Trudnoća
foto: Printscreen/Instagram/jaiden.ashlea

Tokom trudnoće se troši više energije

Glavni autor studije, dr Samjuel Ginter, naglašava da je ukupna energija potrebna za reprodukciju mnogo veća nego što se ranije smatralo. Većina dodatne energije, tačnije količine kalorija koju trudnica treba, ide na razvoj i nošenje fetusa.

- Većina kalorija koju sisari troše na reprodukciju “isparava” kao metabolička toplota, dok samo 10 odsto završava u bebi. Kada se uračunaju i dojenje i metabolički zahtevi, sama beba predstavlja manje od 1/20 ukupnog reproduktivnog ulaganja - objašnjava prof. dr Ginter.

Ova otkrića mogla bi značajno promeniti percepciju potreba tokom trudnoće. Dr Iv Fainberg, vanredna profesorka akušerstva i ginekologije na Univerzitetu Northwestern, smatra da je studija revolucionarna.

- Svaka zaposlena trudnica mogla bi vam reći koliki nivo iscrpljenosti oseća kada je trudna i kako to utiče na njen život - kaže dr Fainberg.

Trudnica
foto: Profimedia

Evo koliko kalorija više treba da unose

Istraživači su otkrili da dodatne kalorijske potrebe nisu jednake tokom celog perioda trudnoće. Naime, manje je potrebno na početku, a mnogo više kako trudnoća odmiče.

- Na primer, u drugom trimestru potrebno je oko 350 dodatnih kalorija dnevno, dok je u trećem trimestru potrebno 450 dodatnih kalorija dnevno - objašnjava dijetetičarka Natali Mokari.

Ako trudnica doji nakon porođaja, moraće da doda još 450 do 500 kalorija više svojoj predtrudničkoj ishrani. Mokari preporučuje unos manjih obroka svakih nekoliko sati, kako bi se zadovoljile ove dodatne potrebe, posebno u slučaju mučnine ili drugih simptoma trudnoće.

Nutricionistkinja pored kalorija naglašava važnost ugljenih hidrata, proteina i zdravih masti za energiju i razvoj bebe. Zdrave masti mogu se naći u masnoj ribi poput lososa, maslinovom ulju, avokadu i orašastim plodovima. Osim pravilne ishrane, spavanje je takođe od izuzetnog značaja tokom trudnoće.

- Ako se osećate umorno, idite na spavanje i zaista razumite da niste slabić, već ste iscrpljeni zbog trudnoće - ističe dr Fainberg.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.