OD OVE HRANE CREVA SE MOMENTALNO ČISTE: Ubrzava ih i pomaže kod ZATVORA, nećete ustajati sa WC ŠOLJE
Creva, Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

PAŽNJA

OD OVE HRANE CREVA SE MOMENTALNO ČISTE: Ubrzava ih i pomaže kod ZATVORA, nećete ustajati sa WC ŠOLJE

Hrana koja pomaže kod zatvora

Objavljeno:

Zatvor je stanje koje karakteriše retko pražnjenje creva (manje od tri puta nedeljno); tvrda, suva ili kvrgava stolica; otežano pražnjenje stolice i osećaj nepotpune stolice.

- Zatvor može biti uzrokovan disfunkcijom nerava ili mišića debelog creva, dehidracijom, ishranom sa malo vlakana ili teškoćama u pravilnoj koordinaciji mišića prilikom defekacije - kaže Brian Curtin, MD, gastroenterolog i direktor Centra za neurogastroenterologiju i GI pokretljivost u Merci-u.

Još jedan čest uzrok zatvora je sedeći način života, kaže Džena Volpe, nutricionista za zdravlje creva iz Teksasa. Mnogi lekovi takođe mogu izazvati ovo stanje, dodaje ona.

7 namirnica za ublažavanje opstipacije

Bol u stomaku, Stomak
foto: Yevhen Polishko / Alamy / Alamy / Profimedia

Sok od suve šljive

Sok od suvih šljiva ima visoku koncentraciju vlakana poput pektina, kao i sorbitola i polifenola, kaže Volpe. Kombinacija ovih jedinjenja ima blagotvoran efekat na zatvor, dodaje ona, pozivajući se na randomizovano kontrolisano ispitivanje iz 2022. Studija koja je uključivala subjekte sa hroničnim zatvorom primetila je da je konzumacija soka od suvih šljiva dovela do značajnog smanjenja tvrde i kvrgave stolice uz povećanje normalne stolice, bez izazivanja povećanja labave i vodenaste stolice.

Suve šljive

Suve šljive ili suve šljive su stari lek koji može pomoći kod zatvora, kaže dr Kertin. U stvari, konzumiranje suvih šljiva tokom tri nedelje može značajno povećati broj pražnjenja creva, kaže Mišel Saari, dijetetičar iz Ontarija u Kanadi i vlasnica veb stranice The Dietitian Prescription.

Psillijum

Psilijum se dobija iz semena biljke Plantago ovata. Široko se koristi za lečenje opstipacije. Psilijum je bogat rastvorljivim vlaknima, što je vrsta vlakana koja može pomoći kod zatvora tako što u suštini zadržava vodu u crevima kako bi pomogla u hidrataciji stolice, kaže Volpe. Zaista, gore pomenuti pregled nutrijenata navodi da unos psilijuma značajno povećava ukupno spontano pražnjenje creva i poboljšava naprezanje.

Kivi

Kivi je nedavno stekao široku popularnost zbog svojih potencijalnih prednosti u ublažavanju opstipacije, kaže dr Kertin. Kivi je dobar izvor vlakana, polifenola i vitamina C, koji mogu blagotvorno uticati na crevnu mikrobiotu (mikroorganizmi u crevima) i pokretljivost creva, pokazuju istraživanja.

Malo, randomizovano kontrolisano ispitivanje iz 2019. pokazalo je da je konzumiranje tri kivija sa zlatnim mesom dnevno rezultiralo značajnim povećanjem pražnjenja creva u poređenju sa početnom linijom i suplementacijom vlakana kod učesnika sa blagim zatvorom.

Mleveno seme lana

- Mleveno laneno seme je bogato rastvorljivim vlaknima, kao i prebioticima, koji mogu pomoći u povećanju zapremine stolice i optimizaciji mikrobiote creva - kaže Volpe.

- Samo 1 kašika mlevenog lanenog semena sadrži oko 4 grama dijetetskih vlakana.

Čia semenke

Kao i semenke lana, čia semenke su korisne za kontrolu šećera u krvi, zdravlje srca i creva zbog svojih vlakana i nutritivnog profila, kaže Volpe.

- Više od 30% čia semena su vlakna po zapremini. Ovo objašnjava zašto treba da konzumiramo samo malu količinu čia semena, 1 do 2 kašike, da bismo iskoristili njihove prednosti - kaže ona.

Pregled zdravstvenih prednosti čia semenki iz 2022. navodi da one sadrže nerastvorljiva vlakna, vrstu vlakana koja čini da se osećate siti, stimuliše pražnjenje creva i sprečava zatvor, piše "Forbes health".

Pasta od smokve

Vredno je spomenuti pastu jer je to jedna od voćki spomenutih u sastavnom pregledu terapija bez recepta za hronični zatvor The American Journal of Gastroenterology iz 2021.

01:46

OVO JE JASAN SIMPTOM NERVOZNIH CREVA! Izgled stolice je pozdan pokazatelj da li je stomak zdrav!

(Espreso/republika/prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.