EVO KAKO DA PREPOZNATE DA LI JE ĐUMBIR SVEŽ: Ne BACAJTE PARE na koren ako ne IZGLEDA OVAKO
Đumbir, Foto: Profimedia

pažnja

EVO KAKO DA PREPOZNATE DA LI JE ĐUMBIR SVEŽ: Ne BACAJTE PARE na koren ako ne IZGLEDA OVAKO

Da li ste znali da je đumbir ekvivalent lekovima koji ublažavaju menstrualnu bol?

Objavljeno:

Svi koji su ikada započeli dijetu ili su želeli da očiste organizam od nataloženih toksina, čuli su za dejstvo đumbira koji je veoma moćan antioksidans.

Jednako je dobar u pripremi čajeva, napitaka i smutija, ali i u slučaju da ga dodajete kao začin u variva i razna jela.

Evo koja su sva blagotvorna dejstva đumbira.

Pomaže kod glavobolje

Koren đumbira oduvek se koristio za ublažavanje napetosti i bola od migrene. Njegove antiupalne karakteristike blokiraju supstance koje stvaraju bol i upalu u krvnim sudovima mozga, te na taj način ublažava ili sasvim uklanja migrenu.

Ublažava menstrualne bolove

Da li ste znali da je đumbir ekvivalent lekovima koji ublažavaju menstrualnu bol? Da bi se ublažile tegobe koje ciklus izaziva, potrebno je konzumirati ekstrakt đumbira 4 puta dnevno, i to sa početkom od 3 dana pre menstrualnog ciklusa.

Đumbir
foto: Printscreen/youtube/Jamie Oliver

Odličan za mršavljenje

Glavna uloga đumbira u smanjenju kilaže jeste u regulisanju probave. Đumbir je bogat proteinima i vlaknima koji olakšavaju proces varenja, a dodatno podstiče proizvodnju žuči, što potpomaže razgradnju masnih naslaga.

Čisti usnu duplju i grlo

Đumbirova antibakterijska moć je takođe poznata od davnina! Aktivna jedinjenja u đumbiru – gingeroli, sprečavaju razmnožavanje i širenje oralnih bakterija, koje mogu izazvati parodontalnu bolest, ozbiljnu infekciju desni.

Kako da znate da je đumbir svež i dobar za konzumaciju?

Ono što je najvažnije pri odabiru svežeg đumbira je da mora biti čvrst na dodir i glatke kože. Mladi sočni koren ćete prepoznati po tome što mu je kožica veoma tanka, gotovo prozirna, pa nije potrebno ni da je ljuštite, već odmah možete da ga narendate ili isečete.

Đumbir koji je duže vremena stajao se prepoznaje po grubljoj kori, koja je i deblja pri ljušćenju, a kada ga presečete, primetićete da je koren prepun vlakana. Sveži koren možete držati u frižideru i do tri nedelje, ukoliko ga niste oljuštili, a u zamrzivaču može ostati čak 6 meseci.

Đumbir u prahu, ili onaj sušeni, držite u staklenoj posudi, dobro zatvorenoj, na tamnom, suvom i hladnom mestu. Ukoliko ga držite u frižideru, produžićete mu rok trajanja do godinu dana.

Pre nego što počnete da koristite đumbir u bilo kojoj terapiji, konsultujte se sa svojim lekarom i ništa ne radite na svoju ruku.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.