AKO ČUVATE ZAČINE U STAKLENIM POSUDAMA PRAVITE OGROMNU GREŠKU: Kuvari upozorili na FATALNE POSLEDICE, evo koje su
Začini, Foto: Profimedia

pažnja

AKO ČUVATE ZAČINE U STAKLENIM POSUDAMA PRAVITE OGROMNU GREŠKU: Kuvari upozorili na FATALNE POSLEDICE, evo koje su

Evo na koji način i gde ih treba držati

Objavljeno:

Većina domaćica začine čuva u staklenim posudama. Ne samo što izgledaju lepo u kuhinji, već su vam uvek na dohvat ruke i kroz staklo se može videti o kojim začinima je reč.

Međutim, kako ističu profesionalni kuvari i stručnjaci za hranu to je velika greška. Prema njihovim rečima, ukoliko začine čuvate u staklenim posudama oni mogu izgubiti svoj miris i aromu, te da se pokvariti pre vremena.

Kako ih čuvati?

Većina začina ima rok trajanja između dve i tri godine, ali ako ih držite u staklenim posudama oni mogu da se pokvare pre vremena. Staklo utiču na ukus i miris začina. Svaki začin koji je izgubio miris ili se zgrudvao u tegli odmah bacite zato što više nije za upotrebu.

Galangal, Hrana, Azijska kuhinja, Azijska hrana, Začini, Začin
foto: Profimedia

Osim toga, staklene posude su gotovo po pravilu providne što omogućava sunčevoj svetlosti da dopire do njih i dodatno utiče na njihov kvalitet i rok trajanja.

Kako naglašavaju profesionalni kuvari začine uvek treba držati u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama kako bi sačuvale svoju aromu i teksturu.

Takođe, nije dobra ideja da ih držite na polici ili u ormariću tik iznad šporeta. Jeste da će vam biti na dohvat ruke, ali će toplota i para koja se stvara prilikom kuvanja uticati na začine.

Dobra ideja je da se začini čuvaju i u posebno napravljenim kesama kako bi što duže zadržali svoj originalni ukus, miris i teksturu. Ako ih smestite podalje od šporeta moraćete da ih uzimate i vraćate svaki put kad nešto kuvate, ali ćete im na ovaj način obezbediti digovečnost.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.