OVA DEVOJKA JE POČELA ČEŠĆE DA IDE U WC, ŠTA GOD BI POJELA PROLAZILO JE KROZ NJU: Dijagnoza lekara ju je SLEDILA
Morgan Andervud, Foto: Printscreen/Facebook/Morgan Underwood

STRAŠNO

OVA DEVOJKA JE POČELA ČEŠĆE DA IDE U WC, ŠTA GOD BI POJELA PROLAZILO JE KROZ NJU: Dijagnoza lekara ju je SLEDILA

Morgan je dobila i čireva u ustima, izgubila je dosta kilograma, imala je četiri puta kovid, bolove u zglobovima i njeno zdravlje bilo potpuno narušeno.

Objavljeno:

Morgan Andervud (22) iz Vigana je pre dve godine počela da oseća čudne bolove u stomaku, te je sve češće išla u toalet, ali, kako kaže, to u prvi mah nije uzimala za ozbiljno. Međutim, kako su bolovi postajali češće kao i odlazak u toalet, Morgan je otišla kod lekara koji su joj rekli da ima sindrom iritabilnog creva (IBS), uobičajeno stanje koje izaziva grčeve u stomaku, nadimanje, dijareju i zatvor.

Međutim, njeno stanje se samo pogoršavalo, a sve što bi pojela samo bi, kako naglašava, "prošlo" kroz nju.

"Tada je to takođe počelo da utiče na moj radni dan, jer sam radila na ambulantnim vozilima kao pomoćnik hitne pomoći", kaže ova devojka i naglašava da se plašila da neće stići do toaleta što ju je iscrpljivalo i fizički i psihički.

Prema njenim rečima, tada je već postala zabrinuta za svoje zdravlje, te se vratila kod doktora.

Rezultati su izazvali zabrinutost kod lekara, pa su joj preporučili kolonoskopiju. Međutim, ovaj postupak nisu mogli da urade do kraja, jer je Morgan trepela nesnosne bolove.

Morgan
foto: Printscreen/Facebook/Morgan Underwood

Njoj je tada dijagnostikovan proktitis, upala sluznice rektuma, početkom 2023.

Morgan je dobila i čireva u ustima, izgubila je dosta kilograma, imala je četiri puta kovid, bolove u zglobovima i njeno zdravlje bilo potpuno narušeno.

"Mentalno sam postajala sve više i više depresivna jer sam se osećala društveno izolovano. Osećala sam se kao da sam mnogo toga propustila zbog svog zdravlja. Fizički, težina mi je samo padala i nisam imala pojma zašto", priseća se i otkriva da je u jednom trenutku imala nešto više od 30 kilograma.

"Gledala sam se u ogledalo i plakala. Nijedna odeća koju sam imala nije mi pristajala. Moje noge nisu bile dovoljno jake da stojim ili čak da pređem nekoliko koraka. Mama je morala da me hrani, da mi seče hranu, da mi otvara i zatvara vrata, da me oblači i tušira. Od toga da sam aktivna, fizički sposobna i nezavisna do toga da je moja mama bila moj staratelj sa punim radnim vremenom, zaista je uticalo na mene. Iako moji mama i tata nisu imali ništa protiv jer bi uradili apsolutno sve za mene, osećala sam se kao teret", iskrena je Morgan.

Ova devojka je dobila steroide kao terapiju, ali zbog neželjenih efekata je patila od ekstremnog umora.

Zvanična dijagnoza

Provela je tri nedelje u bolnici pre nego što joj je na kraju dijagnostikovana Kronova bolest, doživotno stanje u kom se delovi digestivnog sistema zapaljuju. Iako ne postoji lek za Kronovu bolest, lečenje može pomoći u smanjenju ili kontroli simptoma.

"Godine i godine bez dijagnoze bilo je u najmanju ruku zastrašujuće. Moj život je bio u limbu. Osećala sam se kao da nikuda ne stižem niti dobijam odgovore, kao da sam se zaglavila u kolotečini i ovo je sada moj život. Nemojte pogrešno da me shvatite, morala sam da se borim za dijagnozu i to je dugo trajalo. Trebalo mi je da budem kritična da zvanično dobijem dijagnozu Kronove bolesti", kaže ona.

Morgan je počela da prima bioterapiju, lek koji se koristi za lečenje stanja, a njeno zdravlje je počelo da se poboljšava. Ali samo nekoliko sati nakon otpuštanja, ona je kolabirala i hitno je vraćena u bolnicu pošto je pretrpela još jedno gastrointestinalno krvarenje. Tamo je podvrgnuta velikoj operaciji abdomena i ileostomiji.

Imala je i dvocevnu stomu, gde hirurg uklanja problematična područja u crevima pre nego što dva kraja creva dovede do otvora napravljenih u zidu stomaka. Nakon trećeg krvarenja, podvrgnuta je još jednoj operaciji za totalnu segmentnu resekciju kolektomije.

"Posle operacije, generalno sam mislila da je moj život završen. Posebno za mlađu devojku, osećala sam se kao da više nikada neću moći da izađem i uživam u svom životu. Osećam da, kada prebolite taj strah da ne znate kako da živite život sa svojom ileostomom, shvatite kako se ona zapravo promenila nabolje. Osećam se kao da je sve to mentalna igra – ako dozvolite da vam uništi život i stane na put, onda hoće. To mi je vratilo kvalitet života, samopouzdanje da izađem i ne brinem o tome gde je toalet i još mnogo toga", zaključila je ova devojka.

03:44

KAŽU DA SU SIMPTOMI STRAŠNI, A BOLOVI KAO POROĐAJNI! Zašto terapija za ovu RETKU BOLEST još uvek NIJE DOSTUPNA U SRBIJI?

(Espreso/Blic žena/The Sun/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.