recept
STARINSKI KOLAČ SA BOROVNICAMA OD KOJEG POLAZI VODA NA USTA: Evo kako se na TRADICIONALAN način sprema ovaj SLATKIŠ
Ukus koji se dugo pamti
Ovakvih kolača nikad dosta! Najvažnije je što vam ne treba mnogo sastojaka, a ukus je dokaz da su najlepše stvari jednostavne, bez komlikacija. Foto: Profimedia
Sastojci
borovnice 400 g
jaja 4 komada
šećer 200 g
vanilin šećer 1 kesica
jogurt, gusti 200 ml
ulje 200 ml
brašno 250 g
prašak za pecivo 2 ravne kašičice
šećer u prahu za posipanje
Kako pripremiti
Kada pripremite sve sastojke za kolač uključite rernu da se zagreje na 250 stepeni. Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca umutite do pola i polako počnite da dodajete šećer stalno muteći. Smanjite brzinu miksera na najmanje i polako umešajte žumanca. Zatim dodaje jogurt, ulje i na kraju brašno koje ste prethodno pomešali sa praškom za pecivo.
Podmažite pleh maslacem i pospite ga brašnom. Izlijte smesu u pleh i rasporedite borovnice po površini i pustite da neka potone u testo. Stavite pleh u rernu i smanjite temperaturu na 200 stepeni. Posle 5 minuta smanjite na 180 i pecite kolač oko 20 minuta, dok ivice ne počnu da se odvajaju od pleha ali pazite da kolač ostane svetao. Ohlađen kolač pospite šećerom u prahu.
Bonus video:
(Espreso/Blic Žena/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!