RECEPT
NAJBOLJE ŽERBO KOCKE NA CELOM SVETU: Mađarski SPECIJALITET stvoren za sve prilike, sočan i slasan, PRAVA FANTAZIJA
Neodoljivi desert za prave sladokusce
ŽERBO KOCKE Mađarski specijalitet za sva vremena i prilike koji pomera granice dobrog ukusa
Recept za najbolje žerbo kocke, koje se spremaju veoma lako i brzo.
Potrebno je:
- 120 g maslaca ili margarina
- 3-4 kašike šećera
- 100 ml mleka
- 350 g brašna
- korica limuna
- 1 jaje
- 500 g pekmeza od šipka ili kajsije
- 150 g oraha
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
- malo kvasca
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Umutite miskerom maslac sa šećerom. Onda dodajte limunovu koru, kvasac, mleko i brašno i zamesite mekše glatko testo. Stavite testo u kesu i držite u zamrzivaču 15 do 30 minuta da se ohladi i malo stegne. Podelite testo na četiri jednaka dela po 200 g i svaki deo razvucite oklagijom veličine tepsije. Istresite u činiju pekmez, pa mu dodajte mlevene orahe, zašećerite, pa sve dobro sjedinite.
Obložite pleh papirom za pečenje ili podmažite maslacem. Stavite u pleh prvu razvučenu koru i namažite je 1/3 pekmeza i oraha. Ponovite postupak i za drugu i treću koru. Pokrijte nenamazanom četvrtom korom i viljuškom izbockajte. Ostavite da odmori 15-20 minuta. Pecite 35 minuta u zagrejanoj rerni na 190 stepeni. Rastopite čokoladu sa 3 kašike ulja pa dobro izmešajte, i prelijte kolač. Secite na kocke kada se čokolada stegne. Vaše žerbo kocke su gotove!
BONUS VIDEO:
(Espreso / Alo Trpeza / Prenela: I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!