MORATE DA PROBATE
KREMASTI RIŽOTO SA PEČURKAMA I PARMEZANOM: Lagani ručak koji će cela porodica obožavati (RECEPT)
Priprema se brzo i lako, a ukus mu je fenomenalan
Praznični dani su iza nas, kada se jelo i nije brinulo o kalorijama i količini. Sada ne bi bilo loše da se organizam rastereti i obraduje nekim laganim obrokom.
Rižoto je uvek sjajan izbor za to, još kada se udruži sa pečurkama i parmezanom, biće po meri čak i najprobirljivijih.
A mi imamo odličan recept za pripremu rižota sa pečurkama i parmezanom. Em, ne oduzima mnogo vreme, a ukus je bukvalno savršen.
Vreme pripreme:
30 minuta
Sastojci:
200 g pirinča
200 g pečuraka, po želji
50 - 100 g rendanog parmezana
1,2 l pilećeg bujona
1 crni luk
2 čena belog luka
50 g putera
so , biber
peršun
Priprema:
U dublji tiganj stavite malo putera, pa prodinstajte iseckane pečurke. Izvadite ih iz tiganja, pa dodajte još malo putera i propržite crni luk. Dodajte i beli luk, pa kratko propržite zajedno.
Dok se luk krčka dodajte pirinač i nalijte sa pola litra pilećeg bujona.
Konstantno mešajte dok se kuva, kada vidite da je počelo da nestaje vi dodajite još po malo sve dok pirinač ne bude gotov.
Pirinač bi trebalo da bude „al dente“. Računajte da će to trajati oko 20 minuta.
Kada je pri kraju dodajte još malo putera, posolite, pobiberite, dodajte peršun. Ubacite pečurke i stavite rendani parmezan da rižoto postane kremast.
Savet: Za pripremu rižota najbolje je koristiti arborio pirinač. Ime je dobio po mestu Arborio u Italiji. Najbogatiji skrobom, pa kada ovom pirinču dodate tečnost i mešate, skrob se oslobađa i stvara se kremasti sloj koji povezuje sastojke.
Bon appetit!
Bonus video:
(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!