recept
EVO KAKO DA TART SA MAKOM BUDE MEKAN I SOČAN: Iskusne domaćice otkrivaju tajnu
Nema ništa bolje od savršeno mekanog i sočnog tarta sa makom koji se topi u ustima
Iskusne domaćice znaju tajne kako postići baš tu teksturu i ukusnost koju svi obožavaju. Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da vaš tart sa makom bude upravo takav.
Kvalitetni sastojci: Kao osnova svakog dobrog recepta, i za tart sa makom važno je koristiti kvalitetne sastojke. Birajte sveži mleveni mak i visokokvalitetno brašno kako biste postigli najbolje rezultate.
Pravilna priprema: Temeljno pripremite sve sastojke pre nego što počnete mešati. To uključuje merenje sastojaka, pripremu kalupa za pečenje i zagrevanje rerne na odgovarajuću temperaturu.
Balans teksture: Da biste postigli mekan i sočan tart, bitno je pronaći balans između teksture testa i fila od maka. Testo treba da bude lagano i prozračno, dok fila treba da bude dovoljno vlažna da zadrži mekoću.
Pravilno pečenje: Pazite da tart pečete na pravilnoj temperaturi i vreme kako biste postigli savršenu zlatno smeđu boju i mekanu teksturu. Prekomerno pečenje može dovesti do suvog tarta, dok nedovoljno pečenje može ostaviti testo sirovo.
Dodaci za sočnost: Dodavanje malo mleka, maslaca ili slatke pavlake u fil od maka može dodatno poboljšati sočnost tarta. Takođe, možete razmisliti o dodavanju malo citrusne kore ili ekstrakta vanile za dodatni sloj ukusa.
Evo i jednostavnog recepta:
Sastojci:
200g svežeg mlevenog maka
200g brašna
150g putera
100g šećera
2 jaja
150ml mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
Prstohvat soli
Prašak za pecivo
Priprema:
1. U posudi izmešajte brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. 2. U drugoj posudi umutite puter sa šećerom dok ne dobijete kremastu smesu. 3. Dodajte jaja i ekstrakt vanile u smesu od putera i dobro umutite. 4. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu od jaja i putera, mešajući dok ne dobijete glatko testo. 5. Umešajte mleveni mak u testo. 6. Prebacite testo u podmazanu tepsiju za pečenje. 7. Pecite tart u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta ili dok ne postane zlatno smeđ. 8. Ostavite tart da se ohladi pre sečenja i posluživanja.
Bonus video:
(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!