savet
EVO KAKO DA NAPRAVITE NAJSOČNIJI HLEB OD SAMO 4 SASTOJKA: Ne treba da ga MESITE, a mek je kao PAMUK
Profesionalni kuvar otkrio je recept za hleb od samo četiri sastojka koji se lako pravi i nije ga potrebno mešati, a mekan je i ukusan, piše Express.
Domaći hleb vole skoro svi, a jesti ga dok je još topao, pravi je užitak. Ipak, neki ljudi ne usuđuju se ni da pomisle na to da ga ispeku jer se to čini kao stresan i zahtevan posao. Ali, kulinarski genije na TikToku otkrio je da možete potpuno preskočiti mešenje i svejedno napraviti savršeni hleb sa samo četiri jednostavna sastojka.
„Najlakši“ recept za hleb otkrio je korisnik TikToka koji objavljuje pod imenom Lets eat UK i koji je poznat po praktičnim savetima i odličnim receptima.
„Ovo je najlakši, najjednostavniji i najukusniji recept za domaći hleb koji ne zahteva apsolutno nikakvo mešanje“, istakao je on.
Sastojci:
450 g hlebnog brašna, Dve kašičice instant kvasca, Dve kašičice kuhinjske soli, 375 ml veoma tople (ne ključale) vode.
Priprema:
Pomešajte brašno, so i kvasac u činiji. Zatim dodajte toplu vodu i mešajte drškom drvene kašike dok se sve ne sjedini. Pokrijte činiju prozirnom folijom ili kuhinjskim peškirom i ostavite testo da se diže oko dva do tri sata dok se ne udvostruči.
Kada je testo naraslo, zagrejte rernu na 220°C i stavite pleh za pečenje ili pleh za hleb da se zagreva oko 15 minuta dok pripremate testo.
Radnu površinu ili sto pospite sa malo brašna i izvadite testo iz činije. Rastegnite i savijte šest do osam puta pre nego što ga okrenete i oblikujete u okruglu veknu. Pokrijte testo činijom da ponovo naraste, ali samo oko 15 minuta dok se rerna zagreva.
Izvadite činiju i pobrašnite testo, možete i da ga narežite ako želite. Uzmite malo pergamentnog papira i strugačem pokupite testo i stavite ga na papir i preobličite ako je potrebno.
Pre nego što stavite testo u rernu, prokuvajte malo vode i sipajte je u posudu za rernu i stavite pored hleba. Ovo će stvoriti dodatnu vlagu i obezbediti da kora ostane fleksibilna bez cepanja tokom pečenja.
I testo i vodu treba staviti na srednju rešetku rerne oko 40 minuta. Kada je pečen, ostavite hleb da se ohladi na rešetki oko pola sata pre serviranja.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!