RECEPT
USKRŠNJA PAMUK POGAČA PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Mekana kao DUŠA, uspeva i početnicima - ZAPIŠITE KAKO SE SPREMA
Ukrasiće svečanu trpezu, a dobićete brojne komplimente.
Recept za najbolju pamuk pogaču, koji će vas oboriti s nogu.
Potrebno je:
600 g brašna
25 g svežeg kvasca
250 ml mlakog mleka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 jaje
100ml ulja
1 kašika sirćeta
Za premazivanje:
1 jaje
susam
lan
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi izmrvite kvasac pa dodajte kašičicu šećera i malo brašna i sve izmešajte. Ostavite tako do 10 minuta na naraste. Dodajte jaje, ulje i sirće. Sve umutite pa dodajte postepeno brašno i so. Mesite oko 15 do 20 minuta, da zamesite loptu. Ostavite pokriveno da naraste. Premesite i podelite na 3 dela.
Svaki deo razvaljajte na traku širine dlana. Premažite uljem pa urolajte u savijenu jufku. Sastavite dve trake pa ih upletite jednu oko druge da liče na pletenicu. Oblikujte pletenicu u krug i spojite krjeve pa prebacite u podmazan pleh. Treči deo testa razvaljajte na kraću traku pa smestite u sredinu pleha. U centar stavite jaje. Pospite semenom lana i susama. Pustite 20 minuta da naraste. Pecite pola sata, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
BONUS VIDEO:
(Espreso / Alo trpeza / Prenela: I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!