recept
SAVRŠENSTVO UKUSA KOJE MORATE DA PROBATE: Banofi pita koja se ne peče
Idealan letnji desert bez mnogo pripreme
Posna banofi pita je kremasti kolač sa bananama koji će vas osvojiti na prvi zalogaj. Ovaj čuveni engleski desert čini kombinacija kore od keksa i margarina, banane i slatke pavlake. Ono što je posebno privlačno kod ove posne poslastice jeste činjenica da se ne peče, što je čini idealnom za letnje dane.
Sastojci:
150 g posnog keksa
75 g margarina
75 g šećera
400 g zaslađenog kokosovog mleka
kašičica ekstrakta vanile
3 zrele banane
300 ml biljne slatke pavlake
Fil:
50 g čokolade za kuvanje
kašičica kakao praha
Priprema:
Kalup za tortu premazati margarinom, pa obložiti papirom za pečenje. Uzmite posni keks i otopite margarin, pomešajte ga sa biskvitom i sipajte u kalup. Zatim poravnajte smesu i ostavite u frižideru 15 minuta.
Ostatak margarina pomešati sa šećerom i staviti na tihu vatru. Kada se otopi, promešajte i sipajte zaslađeno kokosovo mleko. Zatim kuvajte dva do tri minuta, dok se ne skupi i poprimi zlatnu boju. Sklonite sa šporeta i dodajte ekstrakt vanile. Zatim pripremljenim filom prelijte biskvite i ostavite u frižider najmanje sat vremena.
Banane isecite na kriške i poređajte preko fila. Umutite biljnu slatku pavlaku i namažite je na tortu. Vratite tortu u frižider. Prelijte otopljenom čokoladom za kuvanje i kakaom. Poslužite hladno.
Uživajte!
Bonus video:
(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!