nemoguće
SVI SRBI SE PITAJU ZAŠTO PLAČEMO DOK SEČEMO CRNI LUK: Nauka dala LOGIČNO OBJAŠNJENJE, ali u ovo niko ŽIV NE VERUJE
Popularno povrće redovno pruža otpor pri seckanju
Ne postoji osoba kojoj nisu potekle suze dok secka crni luk i ljudi se često pitaju kako do ovoga dolazi. Kao što možda znate, postoje tri vrste suza koje naše telo proizvodi:
- bazalne
- emocionalne
- refleksne
Jednu od njih možemo prilično odmah isključiti, jer sumnjamo da imate toliko razvijenu empatiju da vam je toliko žao bespomoćnog povrća koje se ustinjava pod vašim nožem. Luk nije odgovoran ni za bazalne suze, koje vi "prolivate" upravo sada. Reč je o vašim osnovim suzama koje sadrže ulje, sluz, vodu i so i pomažu u borbi protiv infekcije. Dakle. sistemom eliminacije, imamo odgovor - seckanje luka nas podstiče da počnemo da jecamo refleksne suze, odnosno suze za ispiranje očiju.
Suze koje se pojave dok seckamo crni luk nisu rezultat emotivne reakcije na njegovu upotrebu u kuhinji, već su zapravo odgovor na hemijski proces koji se odvija kada presečemo njegove slojeve.
Hemijski proces
Crni luk sadrži aminokiseline i sumporne spojeve, koji su stabilni sve dok se luk ne preseče. Sečenjem luka, oštećujemo njegove ćelije, čime oslobađamo enzime koji reaguju sa sumpornim spojevima i formiraju gas nazvan propanetial-S-oksid. Kada ovaj gas dođe u kontakt sa vlažnom površinom naših očiju, pretvara se u sumpornu kiselinu. Ova blaga kiselina iritira oči, što izaziva suzenje kao odbrambeni mehanizam koji pomaže da se iritanti isperu iz očiju.
BONUS VIDEO:
(Espreso / 24 sedam / Prenela I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!