šažnja
AKO JEDETE OVAKAV KROMPIR , TO JE ISTO DA JEDETE OTROV ZA PACOVE: Nije SVEJEDNO koje je boje, jedna je POGUBNA
Nedavno je jedna korisnica društvenih mreža objavila video-snimak kako ljušti krompir i objašnjava da krtole koje imaju ljubičaste, tamne mrlje ili su svetlozelene boje mogu biti otrovne.
Postoji nekoliko vrsta krompira, ali se najčešće koriste beli ili crveni, a nutritivne razlike između njih su velike.
Nedavno je jedna korisnica društvenih mreža objavila video-snimak kako ljušti krompir i objašnjava da krtole koje imaju ljubičaste, tamne mrlje ili su svetlozelene boje mogu biti otrovne.
- Posebno krompir koji ima zelenu boju u sebi ima veliku koncentraciju solanina. Solanin je komponenta otrova za pacove. Takav krompir ne treba da bude u našoj ishrani jer je otrovan. Zato je važno da i ne pokušavate da ga očistite i da koristite deo koji nema fleke, sav krompir bacite pa po cenu i da nemate krompir za ručak - navodi se između ostalog u tekstu koji prati ovaj snimak.
Stručnjaci potvrđuju da se u delovima krompira koji promene boju skuplja solanin, materija koja je toksična za ljudski organizam i koju termička obrada ne uništava.
Razlika u boji krompira
Crveni ili beli krompir su bogatu ugljenim hidratima, specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju creva zdravim.
Takođe su bogati kalijumom i vitaminom C i sadrže oko 150 kalorija, iako beli krompir u proseku ima nešto više. Ali način pripreme utiče na to koliko će ova hrana zapravo biti dobra za zdravlje. Bolje je jesti pečeni i kuvani krompir nego prženi.
Glavna razlika između ove dve vrste krompira je sadržaj ugljenih hidrata. Naime, prosečan beli krompir sadrži 36,5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33,9 grama. Jedna od najvećih prednosti crvenog i belog krompira je to što sadrži vrstu skroba koja je slična vlaknima.
Ova vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crevo, a zatim počinje da fermentira u debelom crevu. Fermentacija hrani dobre bakterije u crevima, zbog čega je krompir klasifikovan kao probiotička hrana. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one prevazilaze loše bakterije.
Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni skrob u krompiru takođe može pomoći da se osećate sito, spreči zatvor, snizi loš holesterol i rizik od raka debelog creva.
Crveni krompir ima blagu prednost kada je u pitanju uticaj na imuni sistem, jer sadrži skoro duplo više antioksidanata. Ukratko, obe vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je presudan da bi vam krompir bio dobar i zdrav.
Mnogi ljudi vole da prave pomfrit, ali ovo nije najzdravija opcija jer se u tom slučaju krompir peče na puno ulja, a zatim se dodaje mnogo soli. Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali beli ili žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.
(Espreso/Srbija danas/Prenela P.V.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!