OBRATITE PAŽNJU
AKO VIDITE OVO NA LJUSCI OD JAJETA, ODMAH GA BACITE JER MOŽETE DOBITI SALMONELU: Stručnjak za bezbednost apelovao
Da li je bezbedno jesti takva jaja?
Uzimamo ona koja su nam „lepa na oko“, a jaja koje imaju neravnine i tačkice na ljusci obično izbegavamo. Stručnjaci američke Agencije za prevenciju bolesti su rezrešili dilemu zašto nastaju neka jaja tako izgledaju i da li su bezbedna za upotrebu.
- Ove tamne mrlje nastaju na početku procesa, dok jaje još „putuje“ kroz kokošku. Na tom putu jaja se okreće, i ako se to dešava presporo, na kraju može dobiti pegice. Neravna ljuska jajeta, takođe nastaje tokom tog procesa - tvrde oni, a prenosi američki Bon Apettite
Da li je bezbedno jesti takva jaja. Kratak odgovor je – „da“. Najvažniji deo kada je u pitanju bezbednost u konzumiranju jaja je način na koji ih kuvate. Jaja mogu da sadrže bakteriju salmonelu koja je u SAD drugi najčešći uzročnik trovanja hranom. Stručnjaci upozoravaju da crne ili zelene mrlje unutar ljuske jaja mogu da ukazuju da u jajima ima bakterija.
(Espreso/najžena/Prenela P.V.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!