ukus fantazija
NESVAKIDAŠNJI TURSKI SPRECIJALITET PREDIVNE SEDE BAKAN: Kebab za koji niste znali da postoji za čas na vašoj trpezi
Recept za jedan od najukusnijih turskih specijaliteta na način velike glumačke zvezde
Ukoliko ste ljubitelj turskih serija sigurno znate ko je prelepa glumica Seda Bakan. Kod nas je popularna najviše zbog uloge u "Nauči me da volim", a pored svoje primarne profesije obožava i da kuva. A uverićete se da joj to i te kako dobro ide od ruke.
Seda uvek izgleda tip-top i nikad nije imala problema sa kilogramima, s obzirom da se veoma kvalitetno hrani.
- U mom kvartu postoji kasapnica ispred koje je mala pijaca sa organski uzgajanim povrćem. Tako istovremeno kupim i meso i zeleniš - rekla je ona za medije pre nekog vremena.
Seda najčešće sprema kebab i objašnjava da to ne podrazumeva samo onaj pečen na roštilju. Naprotiv, pod pojmom kebab postoje mnoga jela koja se pripremaju s raznim povrćem, sirom.
U njih spada i bugu kebab.
Sastojci (za 3 osobe):
350 g dana seckane teletine ili nekog drugog mesa
1 kašičica paradajz pirea
1 krompir srednje veličine
1 glavica luka
2 paradajza
1 veća sveža paprika
1 kuvana šargarepa isečena na kockice (po želji)
1 šolja kuvanog graška (po želji)
3 čena belog luka
2 kašike maslaca
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica bibera
1 kašičica soli
1 kašičica mlevene paprike
Za posipanje:
100 g rendanog kačkavalja
Priprema:
Luk i oljušten krompir iseći na kockice, papriku očišćenu od semena na šire trake. Beli luk i paradajz narendati.
U šerpi zagrejati maslac i maslinovo ulje, dodati iseckano meso pa ga proržiti da porumeni. Nakon toga meso izvaditi i na istoj masnoći propržiti luk, beli luk i papriku. Vratiti meso pa dodati kockice krompira. Sve dobro izmešati i malo prodinstati, na kraju dodati paradajz pire i rendani paradajz pa lepo izdinstati. Po potrebi može se dodati malo vode (trećina čaše).
Kad meso omekša, dodati začine, skinuti sa šporeta i ostaviti 5-10 minuta na sobnoj temperaturi da se malo odmori.
Nakon toga meso posuti rendanim kačkavaljem (ili nekim drugim tvrdim sirom) i desetak minuta zapeći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ko voli, meso prvo može preliti bešamel sosom, onda posuti sirom i zapeći. Servira se vrlo toplo.
Bonus video:
(Espreso/Lepa i srećna/Milena Ranisavljević/Preneo: V.Š)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!