na vodi
MILA MAJKO, KOLIKO JE DOBRO! Od ovog SUTLIJAŠA na VODI će vas "izdati srce", ne biste verovali koliko je UKUSAN
Ova poslastica je izuzetno pogodna za pripremu i u danima posta, a sve sastojke za pripremu sigurno već imate u kuhinji
Generacije na balkanskim prostorima odrasle su na sutlijašu, poslastici od pirinča, mleka i šećera sa dodatkom cimeta i/ili suvog grožđa. Iako su naše bake i mame imale dobar recept za sutlijaš, onaj koji su pravili poslastičari uvek je izgledao nekako primamljivije i bio je drugačijeg ukusa i teksture, iako je bio spreman na vodi, a ne na mleku.
Pored toga što su ga uvek služili dobro rashlađenog, poslastičari su imali trik kako da zrna pirinča ne budu sasvim raskuvana, a da ova poslastica ipak ima kremastu strukturu. Zbog toga je u staroj Jugoslaviji, u poslastičarnicama od Vardara pa do Triglava sutlijaš bio jedna od najprodavanijih poslastica.
Ova poslastica je izuzetno pogodna za pripremu i u danima posta, a sve sastojke za pripremu sigurno već imate u kuhinji.
Sastojci:
200 g pirinča
800 ml vode
10 kašika šećera
3 kašike gustina
1 kesica vanilin-šećera
cimet
Priprema:
Operite pirinač pod mlazom hladne vode, pa ga sipajte u šerpu, prelijte sa 700 mililitara vode i kuvajte na sasvim tihoj vatri, uz neprestalno mešanje. Kad je skoro skuvan, dodajte mu šećer i vanilin-šećer, pa nastavite da kuvate još dva-tri minuta.
Razmutite tri kašike gustina u preostalih 100 mililitara vode tako da nema grudvica, pa ulijte u pirinač koji je skoro sasvim skuvan. Nastavite da mešate još pet minuta na ringli, sklonite šerpu sa sutlijašom i razlijte poslasticu u činijice koje ste prethodno navlažili hladnom vodom.
Zahvaljujući gustinu sutlijaš će dobiti kremastu strukturu, kao da jedete puding. Ostavite sutlijaš da se prohladi, pa ga prebacite u frižider da se skroz ohladi. Pre služenja pospite ga cimetom.
Prijatno!
(Espreso/Srećna republika/Prenela P.V. )
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!