vrhunsko
NAJLEPŠA POSLASTICA KOJA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Turski kolač "kunefe" - sočan i jeftin po receptu iz stare sveske
Turski kolač "kunefe" je najlepša poslastica koja osvaja na prvi zalogaj jer je sočan i jeftin, a pravi se po receptu iz stare sveske
Iako je tek početak radne nedelje, vaši najmiliji sigurno razmišljaju šta ćete im spremati za vikend.
Kao što očekuju da im spremite nešto dobro za ručak, ne očekuju ništa manje i od poslastice.
Ukoliko postite tu je za vas jedno vrhunsko jelo - hilandarske makarone koje monasi redovno prave u danima posta, a toliko je kremasto i jeftino da ne može da se poželi ništa bolje.
Ono što je tu sada za vas jeste jedan turski kolač "kunefe" - nešto božanstveno, ne može da se opiše rečima. Ne treba ni da se sumnja jer kada su u pitanju njihove domaćice znamo da kidaju kao i naše.
Svi sastojci sa receptom:
koštunjavo voće - seckani, za posipanje (bademi, orasi ili pistaći)
kadaif - 250 grama (sirov)
sok od limuna - 2 kašike
mocarela - 300 grama
voda - 300 mililitara
maslac - 100 grama
šećer - 300 grama
Priprema:
Prvo se pravi sirup od šećera, soka od limuna i vode.
Kada ga spremite, odtavite da se ohladi.
Zatim maslac otopite u posudi za pečenje. Kadaif se deli tako što ga trljate dlanovima, kako bi vazduh ušao između.
Pola kadaifa stavite preko istopljenog maslaca.
Pritiskajte tako da upije maslac.
Mocarela se iseče na tračice i stavlja se preko.
Na samom kraju se stavlja preostali kadaif. Blago se pritisne i peče se u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi oko pola sata.
Mora da dobije zlatkasto-braon boju.
Kada se ispeče prelijte ga sa ohlađenim sirupom. Nekoliko minuta mešajte dok skroz ne upije sirup.
Preko stavite koštunjavo voće i poslužite dok je vruć.
Uživajte u ovakvom kolaču Turkinja koji ostavlja bez reči.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!