pažnja
OVA BILJKA OBNAVLJA KRVNU SLIKU I POPRAVLJA PRITISAK: Raste na svakom koraku, svi znaju za njenu LEKOVITOST
Jela od koprive se naročito preporučuju malokrvnim osobama, za opravak posle preležanih bolesti, u vitaminima siromašnoj ishrani, nakon dijeta za mršavljenje.
Kopriva je svima nama poznata – posebno kada je dodirnemo, ali da li ste znali da su svi njeni delovi lekoviti, pre svega koren, kao i vršni delovi – u vreme cvetanja. Listovi se takođe dosta koriste, ali uglavnom sveži.
Kopriva je veoma bogata raznim mineralima, posebno gvožđem i vitaminima A, C i K. Od nje se dobijaju sokovi, čaj, supa i čorba. Njena lekovitost poznata je hiljadama godina, može se naći svuda, što je najvažnije, a i efikasno obnavlja krvnu sliku.
Kopriva podstiče proizvodnju azot-oksida, a ovo jedinjenje opušta mišiće krvnih sudova koji se tako šire. Štaviše, neki sastojci blokiraju kalcijumove kanale, što opušta srce i smanjuje snagu kontrakcija. Istovremeno, kopriva povećava antioksidativnu zaštitu organizma.
Jela od koprive se naročito preporučuju malokrvnim osobama, za opravak posle preležanih bolesti, u vitaminima siromašnoj ishrani, nakon dijeta za mršavljenje. Najpodesniji za upotrebu su nežni, mladi vrhovi biljke u svežem stanju. Za zimsku upotrebu mogu da posluže sušeni i na tamnom mestu sačuvani suvi listovi koprive.
(Espreso zabava/danas online)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!