ŠTA PREFERIRATE?
3 FANTASTIČNA PREDLOGA ZA POSNI DORUČAK ILI VEČERU: Najmekše mekike, divne palačinke ili neprevaziđene projice?
Vreme je posta i vreme je nešto drugačije ishrane - za vas imamo tri predloga
Ukoliko ovog proleća poštujete Uskršnji post sigurno ste već ušli u ritam i promenu svakondevne ishrane. S obzirom da se posti mnogo dana, novih ideja za slasne obroke nikada dosta. Posebno kada su u pitanju doručak i večera.
Mi smo tu sa nekim idejama za koje smo sigurni da će vam se svideti.
Radi se o tri predloga - posne mekane mekike, sočne palačinke i bogate projice.
Ni mi sami ne znamo šta je ukusnije.
Posne mekike
Sastojci:
350 g brašna
15 g svežeg kvasca
80 ml tople vode
130 kisele vode
1/2 kašičice šećera
1/2 kašičice soli
ulje za prženje
Priprema
- Izmrvite kvasac u malo tople vode, pospite šećerom, razmutite, dodajte jednu kašiku brašna i ostavite da nadođe.
- Potom dodajte brašno, so, kiselu i toplu vodu, pa počnite da mesite dok ne dobijete fino testo koje se ne lepi za ruke.
- Prekrijte krpom i ostavite da odstoji oko pola sata na toplom. Premesite, pa ostavite još pola sata.
- Prebacite na pobrašnjenu površinu, pa opet premesite i razvucite testo oklagijom. Secite ga na željene oblike, pa spuštajte u ulje i pržite dok ne porumeni, pa okrenite i pržite još malo.
- Vadite rešetkastom kašikom, pa ređajte po papirnom ubrusu, da upije višak masnoće.
Posne palačinke
Sastojci:
300 g brašna
1 kesica praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
500 ml kisele vode
1 šoljica ulja
ulje za podmazivanje tiganja
Priprema
- Sipajte u činiju brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.
- Postepeno sipajte kiselu vodu i ulje uz neprestano mućenje mikserom ili žicom.
- Zagrejte malo ulja na vatri, pa kutlačom sipajte smesu.
- Pržite oko 30 sekundi, pa okrenite palačinku i pržite još malo.
Posni proja-mafini s ajvarom
Sastojci:
150 g brašna
300 g kukuruznog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
100 ml ulja
400 ml kisele vode
2 kašike ajvara
1 kašika semenki bundeve
Priprema
- Ubacite u činiju brašno, prašak za pecivo i so, pa postepeno uz mešanje dodajte kiselu vodu i ulje.
- Dodajte semenke i ajvar, pa promešajte dobro i sipajte u papirne korpice u kalupu za mafine.
- Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!