oprez
AKO OVO URADITE UJUTRU MOŽETE DA UMRETE U ROKU OD SAT: Imate 91 odsto šanse da dobijete SRČANI UDAR, ne igrajte se
Ljudi koji su jeli samo u periodu od osam sati, imali su 91 odsto veću šansu da umru od kardiovaskularnih bolesti, od onih koji su jeli normalno, tokom 12 do 16 sati.
Istraživanja su pokazala da su ljudi koji preskaču doručak, izloženi većem riziku od srčanih bolesti.
Autofagija - popularan metod za mršavljenje kod poznatih ličnosti kao što su Hju Džekmen i Dženifer Aniston, možda nije bez rizika, otkrili su kineski istraživači. Ljudi koji su jeli samo u periodu od osam sati, imali su 91 odsto veću šansu da umru od kardiovaskularnih bolesti, od onih koji su jeli normalno, tokom 12 do 16 sati.
Dr Viktor Zong, sa Univerziteta Jiao Tong u Šangaju, rekao je:
- Iznenadili smo se kada smo otkrili da ljudi koji su pratili vremenski ograničenu ishranu, imaju veću verovatnoću da umru od srčanih bolesti. Iako je ova vrsta ishrane bila popularna zbog svojih potencijalnih kratkoročnih koristi, naše istraživanje jasno pokazuje da kraće trajanje ishrane nije povezano sa dužim životom. Od ključnog je značaja da pacijenti, posebno oni sa srčanim oboljenjima, budu svesni veze između osmočasovnog prozora za ishranu i povećanog rizika od kardiovaskularne smrti.
Autofagija je vrsta režima ishrane koji uključuje ograničavanje vremena kada možete da jedete, odnosno određenog vremenskog okvira, što uglavnom podrazumeva odlaganje doručka za kasnije sate, odnosno njegovo preskakanje.
Postao je sve popularniji među poznatim ličnostima, a mnogi tvrde da može izazvati niz prednosti, uključujući gubitak težine i ubrzani metabolizam.
Prethodna istraživanja su pokazala da vremenski ograničena ishrana može kratkoročno poboljšati krvni pritisak, šećer u krvi i holesterol.
Ipak, najnovija studija, koja bi trebalo da bude predstavljena na konferenciji o epidemiologiji i prevenciji Američkog udruženja za srce, razmatrala je kako dugoročno utiče na zdravlje srca.
Istraživači su pratili obrasce ishrane i zdravstvene kartone kod 20.078 odraslih, koji su u proseku imali 49 godina. U roku od osam godina, 2.797 je umrlo, a 840 je umrlo od srčanih bolesti.
Ljudi koji su rekli da jedu samo u osmočasovnom periodu imali su skoro duplo veći rizik od smrti od srčanih bolesti, u poređenju sa onima koji su jeli duže.
Međutim, nezavisni stručnjaci kažu da nije jasno zašto ljudi ograničavaju sate koje jedu tokom studije, što je možda uticalo na njene rezultate.
Jedenje tokom kraćeg perioda moglo bi biti nešto što ljudi rade zbog siromaštva ili stresa na poslu - što može povećati rizik od srčanih bolesti.
Dr Duan Melor, sa Univerziteta Aston, rekao je:
- Moramo biti veoma oprezni da ne stvaramo priče zasnovane na tako ograničenim informacijama. Možda je ono što jedete i vaš opšti način života važniji nego da ste pojeli svu hranu, za manje od osam sati, u dva dana u poslednjoj deceniji, prenosi TheSun.
(Espreso/Informer/the sun/Prenela P.V.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!