5 RECEPTA ZA POSNE KOLAČE KOJI ĆE VAS OMAMITI SVOJOM SAVRŠENOŠĆU: Svi su sa KEKSOM, a tajna se krije još u OVOME
Posni kolači sa keksom, Foto: Printscreen/Youtube/Dolciveloci89

posno i slasno

5 RECEPTA ZA POSNE KOLAČE KOJI ĆE VAS OMAMITI SVOJOM SAVRŠENOŠĆU: Svi su sa KEKSOM, a tajna se krije još u OVOME

Ovih 5 vrsta posnih kolača u sebi imaju osnovni sastojak keks, ali to nije sve u svakom se krije po jedan sastojak zbog kog nećete moći prestati da ih jedete.

Objavljeno:

U pitanju su sledeći neodoljivi slatkiši koje možete spremati tokom posta:

Neodoljive kocke, fudži, tiramisu ili meksička karlota, šta god da odaberete nećete pogrešiti, ovi posni kolači se lepe za srce koliko su slasni.

1. Kocke od kikiriki putera

Brzi kolač sa kikirikijem
Brzi kolač sa kikirikijemfoto: Printscreen/youtube/ Lecker mit Sophie Mayer

Sastojci: Za biskvit:

Za karamel:

  • 50 g javorovog sirupa ili meda
  • 60 g kikiriki putera
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • aroma vanile
  • Za glazuru:
  • 80 g čokolade za kuvanje + 2 kašičice kokosovog ulja

Priprema: Za biskvit u činiji sjedinite ovseno i bademovo brašno s medom i kikiriki puterom. Kašikom promešajte, pa rukama umesite testo. U manju tepsiju ili kalup za hleb stavite papir za pečenje. Rastanjite testo na debljinu oko 1 cm. Možete da ga oblikujete u kvadrat ili pravougaonik, samo se potrudite da ivice budu što ravnije. Za karamel fil sjedinite javorov sirup sa kikiriki puterom, kokosovim uljem i aromom vanile. Dobro promešajte sastojke da se sjedine. Ravnomerno razmažite smesu preko biskvita. Stavite kolač u zamrzivač, oko 60 minuta. Potrebno je da se kolač stegne. Prelijte ga čoko-glazurom, a zatim ga isecite na štanglice.

2. Fudž s keksom

Savršen posni kolač sa keksom
Savršen posni kolač sa keksomfoto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

Sastojci:

  • 100 g margarina
  • 200 g posnog keksa
  • 2 kašike sojinog mleka
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kašika kakaoa
  • 2 kašike meda
  • 2 štangle čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ruma

Za glazuru:

  • 100 g crne čokolade (posne)

Priprema: Izmrvite keks na krupne delove. Otopite čokoladu i posebno otopite puter, dodajte mu mleko, šećer u prahu i med pa promešajte. Dodajte im potom i otopljenu čokoladu. Čokoladu za glazuru otopite, kalup obložite papirom za pečenje, pa otopljenu čokoladu, ali ne sve, sipajte u tankom sloju i obložite sve strane kalupa. Sipajte fudž u kalup, pa preko njega sipajte ostatak otopljene čokolade. Prekrijte providnom folijom i stavite u frižider na nekoliko sati.

3. Meksička karlota

Sastojci:

  • 500 g posnog keksa
  • 3/4 šolje soka od limete
  • 350 ml sojinog ili biljnog mleka
  • 350 ml sojinog kondenzovanog mleka
  • 1/2 kašike ekstrakta vanile
  • korica limete po ukusu
  • kriške limete za ukrašavanje

Priprema: Ocedite sok od limete, sipajte u blender, dodajte obe vrste mleka i ekstrakt vanile. U posudu sipajte malo smese, pa stavite jedan sloj keksa, sipajte sloj nadeva, ponovo stavite keks i ređajte tako dok ne potrošite sav materijal. Na vrh možete staviti limetu kao ukras. Pre posluženja držite u frižideru.

5. Posni tiramisu

Ko bi rekao da tiramisu može biti posan
Ko bi rekao da tiramisu može biti posanfoto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

Potrebno je:

Za koru:

  • 200 ml ulja
  • 1,5 čaša vode
  • 450 g brašna
  • 320 g šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica vanilin šećera

Za fil

  • 1 posni margarin
  • 200 ml biljne slatke pavlake
  • 6 kašika šećera u prahu
  • 1 kašičica kakao praha
  • 3 kapi ruma

Za sirup:

  • 300 g šećera
  • 300 ml vode
  • 2 kašičice instant kafe
  • 100 ml ruma
  • Za glazuru
  • 250 g čokolade za kuvanje
  • 1 kašika šećera
  • 4 kašike vode

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje preručite smesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađenu koru podelite na 2 dela. Zasebno penasto umutite margarin sobne temperature pa dodajte biljnu slatku pavlaku. Umutite sve da se sastojci dobro sjedine. Dodajte kakao, rum i kakao prah pa mikserom sjedinite. Otopite šećer sa vodom, pa dodajte kafu i promešajte. Prohlađenom sirupu dodajte rum. U kalup stavite koru pa je prelijte sirupom i potom, premažite pripremljenim filom. Ponovite postupak i sa drugom korom. Pomešajte vodu i šećer pa dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje, na umerenoj temperaturi. Kolač prelijte čokoladnom glazurom pa pospite kakao prahom. Ostavite u frižideru da se prohladi i stegne. Uživajte!

BONUS VIDEO:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

(Espreso/ Trpeza/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.