posno i slasno
5 RECEPTA ZA POSNE KOLAČE KOJI ĆE VAS OMAMITI SVOJOM SAVRŠENOŠĆU: Svi su sa KEKSOM, a tajna se krije još u OVOME
Ovih 5 vrsta posnih kolača u sebi imaju osnovni sastojak keks, ali to nije sve u svakom se krije po jedan sastojak zbog kog nećete moći prestati da ih jedete.
U pitanju su sledeći neodoljivi slatkiši koje možete spremati tokom posta:
Neodoljive kocke, fudži, tiramisu ili meksička karlota, šta god da odaberete nećete pogrešiti, ovi posni kolači se lepe za srce koliko su slasni.
1. Kocke od kikiriki putera
Sastojci: Za biskvit:
- 200 g posnog mlevenog keksa
- 60 g meda
- 3 kašičice kikiriki putera
Za karamel:
- 50 g javorovog sirupa ili meda
- 60 g kikiriki putera
- 1 kašičica kokosovog ulja
- aroma vanile
- Za glazuru:
- 80 g čokolade za kuvanje + 2 kašičice kokosovog ulja
Priprema: Za biskvit u činiji sjedinite ovseno i bademovo brašno s medom i kikiriki puterom. Kašikom promešajte, pa rukama umesite testo. U manju tepsiju ili kalup za hleb stavite papir za pečenje. Rastanjite testo na debljinu oko 1 cm. Možete da ga oblikujete u kvadrat ili pravougaonik, samo se potrudite da ivice budu što ravnije. Za karamel fil sjedinite javorov sirup sa kikiriki puterom, kokosovim uljem i aromom vanile. Dobro promešajte sastojke da se sjedine. Ravnomerno razmažite smesu preko biskvita. Stavite kolač u zamrzivač, oko 60 minuta. Potrebno je da se kolač stegne. Prelijte ga čoko-glazurom, a zatim ga isecite na štanglice.
2. Fudž s keksom
Sastojci:
- 100 g margarina
- 200 g posnog keksa
- 2 kašike sojinog mleka
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašika kakaoa
- 2 kašike meda
- 2 štangle čokolade za kuvanje
- 2 kašike ruma
Za glazuru:
- 100 g crne čokolade (posne)
Priprema: Izmrvite keks na krupne delove. Otopite čokoladu i posebno otopite puter, dodajte mu mleko, šećer u prahu i med pa promešajte. Dodajte im potom i otopljenu čokoladu. Čokoladu za glazuru otopite, kalup obložite papirom za pečenje, pa otopljenu čokoladu, ali ne sve, sipajte u tankom sloju i obložite sve strane kalupa. Sipajte fudž u kalup, pa preko njega sipajte ostatak otopljene čokolade. Prekrijte providnom folijom i stavite u frižider na nekoliko sati.
3. Meksička karlota
Sastojci:
- 500 g posnog keksa
- 3/4 šolje soka od limete
- 350 ml sojinog ili biljnog mleka
- 350 ml sojinog kondenzovanog mleka
- 1/2 kašike ekstrakta vanile
- korica limete po ukusu
- kriške limete za ukrašavanje
Priprema: Ocedite sok od limete, sipajte u blender, dodajte obe vrste mleka i ekstrakt vanile. U posudu sipajte malo smese, pa stavite jedan sloj keksa, sipajte sloj nadeva, ponovo stavite keks i ređajte tako dok ne potrošite sav materijal. Na vrh možete staviti limetu kao ukras. Pre posluženja držite u frižideru.
5. Posni tiramisu
Potrebno je:
Za koru:
- 200 ml ulja
- 1,5 čaša vode
- 450 g brašna
- 320 g šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica vanilin šećera
Za fil
- 1 posni margarin
- 200 ml biljne slatke pavlake
- 6 kašika šećera u prahu
- 1 kašičica kakao praha
- 3 kapi ruma
Za sirup:
- 300 g šećera
- 300 ml vode
- 2 kašičice instant kafe
- 100 ml ruma
- Za glazuru
- 250 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika šećera
- 4 kašike vode
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje preručite smesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađenu koru podelite na 2 dela. Zasebno penasto umutite margarin sobne temperature pa dodajte biljnu slatku pavlaku. Umutite sve da se sastojci dobro sjedine. Dodajte kakao, rum i kakao prah pa mikserom sjedinite. Otopite šećer sa vodom, pa dodajte kafu i promešajte. Prohlađenom sirupu dodajte rum. U kalup stavite koru pa je prelijte sirupom i potom, premažite pripremljenim filom. Ponovite postupak i sa drugom korom. Pomešajte vodu i šećer pa dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje, na umerenoj temperaturi. Kolač prelijte čokoladnom glazurom pa pospite kakao prahom. Ostavite u frižideru da se prohladi i stegne. Uživajte!
BONUS VIDEO:
(Espreso/ Trpeza/ Prenela I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!