kida koliko je dobar
NAJBOLJA POSLASTICA SA ČOKOLADOM I KAKAOM SE TOPI U USTIMA: Mađarski kolač "tasteri" - recept iz pocepanih novina
Mađarski kolač "tasteri" je najbolja poslastica sa čokoladom i kakaom po receptu iz pocepanih novina
Verovatno ste već smislili šta ćete sebi spremate tokom Uskršnjeg posta, ali nije loše na umu imati i neke nove ideje.
Poznato je da u tom periodu uglavnom držimo do tradicionalnih jela - ribe, posne sarme, podvarka, raznih pita i salata...
Međutim, uvek to možete malo da začinite sa jednim ukusnim jelo "jota" starih monaha sa Hilandara.
Kombinacija kiselog kupusa, pasulja i krompira ostavlja bez teksta.
Dok post ne krene, jedan kremast mađarski kolač je pun pogodak za vas.
Nosi naziv "tasteri" - kida koliko je dobar, a od same pripreme ove poslastice će vam krenuti voda na usta.
Ovo su sastojci i recept:
Za koru:
ulje - 7 supenih kašika
jaja - 2 komada
kakao - 2 supene kašike
sveže mleko - 1 vinska čaša
vanilin šećer - 1 komad
šećer - 12 supenih kašika
vanila - 2 komada
brašno - 12 supenih kašika
prašak za pecivo - 1/2 komada
Za prelivanje:
šećer - 2 supene kašike
sveže mleko - 200 ml
instant kafa
Za glazuru:
čokolada - 70 g
kukuruzni skrob - 1 supena kašika
maslac - 1 supena kašika
šećer - 4 supene kašike
sveže mleko - 250 ml
kakao - 1 supena kašika
Način pripreme:
Mutimo koru. Jaja mutimo zajedno sa šećerom. Dodajemo sveže mleko i postepno, jedan po jedan dodajemo i ostale sastojke.
Dobijena konzistencija je blago tečna, ali ovo ne treba da vas brine.
Gotovu koru pečemo u tepsiji sa papirom za pečenje u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 10 minuta ili dok ne bude gotovo.
Dok se kora peče, počinjemo sa pravljenjem glazure. Uzimamo odgovarajuću posudu i sipamo suve sastojke.
Pomešamo ih tako što mešamo kašikom i sipamo mleko.
Uključimo ringlu i uz često mešanje čekamo dok ne počne da se zgušnjava.
Kada se zgusne, dok je još vruće dodajte čokoladu i maslac i mešajte dok se ne istope. Tako je čokoladna glazura gotova.
Prelijte koru, sipajte čokoladnu glazuru i čuvajte u frižideru barem 3 sata.
Kada se stegnula, oblikujte tastere na čokoladnom kolaču tako što isečete u romboide ili pravougaonike.
Uživajte u desertu koji Mađarice najbolje prave.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!