PRAVA SRPSKA
STARINSKI RECEPT ZA SELJAČKU GIBANICU KAKVA SE NEKAD PRAVILA: Naši seljaci znaju najbolje - bogat fil i mekana kora
Gibanica je čuvena pita sa sirom za koju vam nisu potrebni skupi sastojci, a ukus je odličan
Svaka domaćica ima svoj recept na koji sprema gibanicu, a mi vam donosimo jedan od najlkaših i najbržih. Sve što treba da uradite jeste da pomešate sve sastojke u posudi i da na kraju dodate seckane kore, ili kao u slučaju sa hrskavom pitom sa mesom urolajte u kore.
Sastojci:
5 jaja
50 ml ulja
3 kašike kiselog mleka
6 kašika sitnog sira
50 ml mleka
2 kašike brašna
1 kesica praška za pecivo
250 g kora
Najlakši recept za najmekšu gibanicu:
Napravite smesu
Umutite jaja koja ste posolili, pa sipajte ulje i promešajte. Zatim dodajte kiselo mleko i 3 kašike sitnog sira. Sve dobro sjedinite. Na kraju dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo.
Dodajte kore
Kore isecite na trake, pa ih rukama rastresite da se odvoje. Dodajte u smesu i sve lepo promešajte.
Pecite gibanicu
Sipajte smesu u nauljenu tepsiju, pa dodajte još 3 kašike sitnog sira. Malo viljuškom promešajte, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta.
Bonus video:
(Espreso/stvarukusa/S.B./prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!