NAJMEKŠI TRADICIONALNI HLEB ZA USKRS SA SUVIM VOĆEM: Bugarski ''KOZUNAK'' - zapišite recept i uveličajte praznik
Hleb Kozunak, Foto: Printscreen/youtube/ Lioka from Russia

uskrs se bliži!

NAJMEKŠI TRADICIONALNI HLEB ZA USKRS SA SUVIM VOĆEM: Bugarski ''KOZUNAK'' - zapišite recept i uveličajte praznik

Šta god pripremale od slanih i slatkih jela, ovaj bugarski Kozunak se mora naći na vašem stolu

Objavljeno:

Kako nam se bliži Uskrs, tako domaćice već uveliko razmišljaju šta će se naći na bogatoj trpezi za ovaj praznik. Pronašli smo recept za bugarski hleb koji se kod njih tradicionalno pravi za veliki praznik.

Uz njega se na stolu obavezno nađe i njihov čuveni kolač na 3 čaše koji svako zavoli posle prvog zalogaja!

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašika meda
  • 200 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 3 jaja
  • 3 žumanca
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 150 g putera
  • rendana kora limuna i pomorandže
  • suvo voće

Priprema:

U mlako mleko dodajte kašičicu šećera, suvi kvasac, 100 g brašna i dobro promešajte. Ostavite da se smesa udvostruči, promešajte i ostavite da opet naraste. Kvasac treba tri puta da nadođe.

Hleb Kozunak
foto: Printscreen/youtube/ Lioka from Russia

U činiju pomešajte jaja, šećer i med i blago žicom umutite. Dodajte jogurt, rendanu koru voća, vanilin šećer i nadošli kvasac, pa postepeno dodajte brašno i mesite.

Hleb Kozunak
foto: Printscreen/youtube/ Lioka from Russia

Nemojte tvrdo da ga zamesite, već pustite da se malo lepi za prste. Stavite testo u nauljenu posudu i opet ostavite da se smesa utrostruči.

Hleb Kozunak
foto: Printscreen/youtube/ Lioka from Russia

Blago umućeni puter dodajte testu, kao i suvo voće i mesite dok ne dobijete glatko testo. Trebaće vam oko pola sata. Vratite u činiju i ostavite da se utrostruči. Posle toga ga podelite na 9 jufkica.

Hleb Kozunak
foto: Printscreen/youtube/ Lioka from Russia

Od svake razvaljajte štapiće, pa napravite pletenicu. Premažite ih žumancima, pa ih pecite u plehu koji ste obložili papirom za pečenje oko 40 minuta na 170 stepeni.

BONUS VIDEO

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/alo/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.