lagana priprema, a ukus nikad bolji
NAJSOČNIJI TURSKI KOLAČ BEZ BRAŠNA I JAJA ''ŠABALI'': Poslastica po receptu starih domaćica koji morate zapisati
Redak recept za tursku poslasticu koja se tradicionalno pripema decenijama
Savršena poslastica koja dolazi iz Turske već decenijama se širi po balkanskim trpezama. Recept za turski Šambali kolač bi trebalo da uvrstite u svoju svesku i iznenadite ukućane ovim ukusnim dezertom!
Potrebno vam je za testo: 2 čaše gustog kiselog mleka 1,5 čaša šećera 1,5 kesica praška za pecivo (15gr.) 1,5 kesica vanile (15gr.) 500 g griza Rendana kora limuna, pomorandže ili ekstrat vanile, ruma... (po vašem izboru) Preliv: 2 čaše vode 3,5 čaše sitnog šećera (700 grama) Kašičica limunovog soka Potrebni su i bademi, odnosno polovine ljuštenih badema ali ukoliko ih ne volite, ne morate ih ni stavljati. Kolač je odličan i bez njih. Priprema: Preliv- U šerpu sipati vodu i šećer pa kuvati 10-15 minuta od trenutka kad provri. Potom dodati limunov sok i kuvati još pet minuta, pa skloniti sa strane da se ohladi, ali da ostane mlako.
Testo- U dubokoj činiji umutiti kiselo mleko i šećer, dodati griz, prašak za pecivo i po želji strugane korice od limuna, pomorandže ili vanile, ruma... Testo sipati u dobro podmazan pleh i po njemu u pravilnom nizu poređati polovine oljuštenih badema. Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Probajte i turski kolač sa kakaom koji osvaja.
Testo izvaditi iz rerne kada je pečeno i kratko ohladiti, a potom ga preliti mlakim prelivom. Kolač ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga premestite u frižider da odstoji bar tri sata, a najbolji je kada odstoji preko noći u frižideru. Nikako nemojte pokušavati da kolač sečete i vadite iz pleha ranije jer rizikujete da se svako parče raspadne na sitne delove.
Bonus video:
(Espreso/alo/S.Ć./prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!